Vizualizări: 1379
Declaraţie comună a Şefilor Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegaţia Comisiei Europene şi Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene
Chişinău, 25 Noiembrie 2008 — Noi, Şefii Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegaţia Comisiei Europene şi Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene cu reşedinţa în Republica Moldova,
- referindu-ne la paragraful 2 al Concluziilor cu privire la Republica Moldova ale Consiliului Uniunii Europene din 13 Octombrie 2008.
- reamintind declaraţia noastră comună din 17 iulie 2008.
- reamintind angajamentele în cadrul OSCE, alte standarde internaţionale privind alegerile cît şi angajamentele incluse în Acordul de Parteneriat şi Cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova din Noiembrie 1994,
- considerând că pregătirile pentru alegerile parlamentare din 2009 sunt în curs de desfăşurare şi că în acest domeniu autorităţile moldovene au luat deja măsurile respective :
facem apel la autorităţile Republicii Moldova să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura în conformitate cu standardele internaţionale pentru alegeri democratice.
Noi subliniem în special importanţa garantării deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competiţia între partide şi candidaţi, precum şi a ideilor al căror scop este de a proteja la maximum opţiunile alegătorului.
În această privinţă, noi observăm, că o serie de partide politice au reclamat dificultăţile întâmpinate în îndeplinirea noilor proceduri de înregistrare, impuse de Legea privind Partidele Politice care a fost adoptată în luna aprilie a acestui an. Obţinerea cu întîrziere a unei înregistrări adecvate ar putea pune în pericol şansele partidelor politice sau ale candidaţilor de a participa la următoarele alegeri sau ar conduce la imposibilitatea de a participa la acestea. În acest sens, atragem atenţia Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova să asigure că procedurile pentru înregistrarea partidelor şi a mişcărilor politice vor fi aplicate într-un mod transparent, corect şi la timp.
Noi suntem de asemenea îngrijoraţi de numărul în creştere al investigaţiilor penale care au fost recent iniţiate împotriva politicienilor din opoziţie. Apreciind importanţa luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei, considerăm esenţial ca instituţiile de drept să acţioneze imparţial şi transparent în mod vizibil. Acest lucru este deosebit de important în contextul unei campanii electorale în care lansarea unor investigaţii penale riscă să submineze capacitatea candidaţilor de a participa efectiv în campania electorală.
Considerăm important garantarea accesului la mijloacele mass media al tuturor partidelor participante la alegeri precum şi asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului alegerilor. În această privinţă, acordăm o importanţă deosebită independenţei editoriale a mijloacelor audio-vizuale publice şi caracterului pluralist al acestora în timpul campaniei electorale. O relevanţă deosebită vor avea şi reînnoirile licenţelor de emisie.
Cu privire la amendamentele aduse Codului Electoral moldovenesc, facem apel către autorităţi să ia în consideraţie în mod corespunzător recomandările prezentate de Misiunea de Observare a Alegerilor efectuată de OSCE/ODIHR în 2005 şi recenta recomandare a Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei cât şi jurisprudenţa relevantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În acest context, reamintim Concluziile Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe din februarie 2008 care salută progresul realizat din utimii 3 ani de Republica Moldova în implementarea Planul de Acţiuni din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Luăm în consideraţie, de asemenea, îndemnul de a continua inter alia eforturile privind consolidarea democraţiei şi Statului de Drept, respectarea Drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, inclusiv respectarea libertatăţii mass media în ajunul alegerile parlamentare.
Uniunea Europeană s-a angajat să aprofundeze în continuare relaţia cu Republica Moldova. Totuşi, facem apel la conducerea Republicii Moldova să asigure ca progresul în eforturile de apropiere de Uniunea Europeană să nu fie afectat de deficienţe în implementarea procesului democratic.
Luând în consideraţie aspectele prezentate, vom continua să urmărim îndeaproape modul în care va evolua campania electorală şi desfăşurarea viitoarelor alegeri.
Ambasada Austriei
Ambasada Republicii Bulgaria
Ambasada Republicii Cehe
Ambasada Republicii Franceze
Ambasada Republicii Ungaria
Ambasada Republicii Federale Germania
Ambasada Republicii Lituania
Ambasada Republicii Polonia
Ambasada României
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova
Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene
Autor: Administrator
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2275
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1653
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1313
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33