Nume
Parola
Vizualizări: 3583
IDIS „Viitorul” prezintă un raport complex de evaluare a eficienţei activităţii Parlamentului şi fiecărui deputat în parte în sesiunea septembrie-decembrie 2011
21 Februarie 2012 — IDIS „Viitorul” va face public miercuri, 22 februarie 2012, ora 14:00, raportul său de evaluare a eficienţei activităţii instituţiei legislative în sesiunea septembrie-decembrie 2011. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, et. 2, situat pe str. Iacob Hîncu 10/1, MD-2005, Chişinău.

La prezentare sunt invitaţi reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, Secretariatului Parlamentului, Guvernului RM, precum şi experţi din cadrul societăţii civile, organizaţiilor internaţionale şi misiunilor diplomatice în RM.

Acest raport reprezintă un exerciţiu metodologic de evaluare a eficienţei instituţiei legislative, în baza unor indicatori precum: numărul de iniţiative legislative, luări de cuvânt, discursuri şi interpelări per deputat, domenii şi fracţiuni. Aceasta a permis constatarea deopotrivă a activismului, dar şi a atitudinilor politice faţă de domenii sensibile, precum şi modul în care este exercitat controlul parlamentar. Totodată, s-a ţinut cont de prezenţa deputaţilor la şedinţe, distribuţia voturilor, dar şi formele de cooperare dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie.
Mai mult, este analizat modul de repartizare şi gestionare a bugetului Parlamentului, precum şi nivelul de transparenţă a cheltuielilor.

Toţi indicatorii au fost colectaţi şi interpretaţi de un grup de experţi ai IDIS „Viitorul”: Eduard Ţugui, Veaceslav Berbeca, Ion Tăbârţă. Raportul a fost coordonat de vicedirectorul IDIS Leonid Litra şi a apărut cu sprijinul financiar al the Balkan Trust for Democracy.

Monitorizarea activităţii Parlamentului este o preocupare firească a unui think-tank precum IDIS „Viitorul”, fiind interesat de democratizare şi de creştere a nivelului de transparenţă, precum şi de o comunicare permanentă între societatea civilă şi instituţiile publice. IDIS „Viitorul” a monitorizat în baza aceleiaşi metodologii şi sesiunea februarie-iulie 2011