Nume
Parola
Vizualizări: 2840
Masa Rotundă „Realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu dezabilităţi în Republica Moldova”
Chişinău, 16 Februarie 2012 — CE: Masa Rotundă „Realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu
dezabilităţi în Republica Moldova”
UNDE: Sediului Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova din
str. 31 August 1989, nr.129, sala de şedinţe, etajul 3.
CIND: 17 februarie 2012, la ora 10.00

Persoanele cu dezabilităţi reprezintă o categorie de populaţie cu un statut evident dezavantajat faţă de alte categorii de persoane, care se confruntă cu obstacole în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în deosebi, în procesul integrării sociale. În acest sens, Avocatul parlamentar are ca prioritate în agenda sa de lucru monitorizarea respectării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale persoanelor cu dezabilităţi, promovarea necesităţii exercitării depline a acestora pentru toate persoanele cu dezabilităţi şi informarea societăţii pe problemele de sistem cu care se confruntă. Acest fapt presupune atitudine conştientă şi consolidarea eforturilor tuturora – stat, societate, cetăţean.
Instituţia avocaţilor parlamentari - Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova în colaborare cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a organizat Masa Rotundă „Realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu dezabilităţi în Republica Moldova”, care se va desfăşura la 17 februarie 2012, în incinta sediului Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova din str. 31 August 1989, nr.129, sala de şedinţe, etajul 3. Începutul la ora 10.00.
Evenimentul presupune participarea Viceprim-ministrului Republicii Moldova Mihai Moldovanu, Avocaţilor Parlamentari Anatolie Munteanu, Aurelia Grigoriu, Ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga, Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova Oleg Budza, reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Primăriei municipiului Chişinău, de asemenea, participarea liderilor organizaţiilor neguvernamentale, preocupaţi de protecţia drepturilor persoanelor cu dezabilităţi. Masa Rotundă va aborda subiecte cu referire la realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu dezabilităţi în Republica Moldova, 5 paşi de realizare a prevederilor Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dezabilităţi - mecanisme concrete de respectare şi protecţie a drepturilor persoanelor cu dezabilităţi. De asemenea va fi pusă în discuţie Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.28 din 31 ianuarie 2012 pentru modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la modul de acordare scutirii de TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului propriu de producţie de către organizaţiile şi întreprinderile societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor. La lucrările Mesei Rotunde va fi prezentat Raportul tematic ,,Accesul la educaţie a tinerilor şi copiilor cu dezabilităţi locomotorii” elaborat de Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova.

Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova Chişinău,
Serviciul de presă mun. Chişinău , str.Sfatul Ţării, 16; tel 23 48 00; 079065814