Nume
Parola
Vizualizări: 3424
IDIS „Viitorul” va decerna cele mai bune practici ale comunităţilor din municipiul Chişinău
8 Decembrie 2011 — Vineri, 9 decembrie 2011, ora 10:00, se va desfăşura ceremonia de distincţie a celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale din municipiul Chişinău. La eveniment vor fi decernate 12 comunităţi care au demonstrat succese pe domeniile:

I. Buna guvernare: parteneriate comunitare de succes
II. Managementul strategic al comunităţilor locale
III. Dezvoltarea economică locală: realizări şi performanţe
IV Eficientizarea energiei şi îmbunătăţirea infrastructurii locale

La eveniment va fi prezentată şi o antologie a practicilor de succes a comunităţilor din municipiul Chişinău.

Ceremonia va avea loc în incinta sălii de conferinţe a Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale, aflat pe adresa: Chişinău, Iacob Hîncu 10/1. La eveniment şi-au anunţat participarea reprezentanţii APLdin suburbiile municipiului Chişinău, oficiali de la primăria capitalei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, experţi în dezvoltare locală şi jurnalişti.

Decernarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale din Chişinău se desfăşoară în cadrul proiectului „Viitorul european al municipalităţii Chişinău”, desfăşurat de IDIS „Viitorul” cu sprijinul financiar al fundaţiei Hanns Seidel, cu care IDIS a semnat la 20 septembrie 2010 un acord de colaborare pe trei ani.

În cadrul aceluiaşi proiect, au avut loc cursuri de instruire pentru aleşii locali şi funcţionarii publici pe domenii precum: scrierea proiectelor, formarea parteneriatelor public-private, gestionarea finanţelor publice locale, procesul politic, strategic şi decizional la nivel local, managementul serviciilor publice locale şi patrimoniul public. Totodată, urmează a fi editate Ghiduri pentru noii aleşi locali, care vor compila actele legislative utile în activitatea de zi cu zi.

Proiectul „Viitorul european al municipalităţii Chişinău” include şi o componentă de promovare a potenţialului socio-economic şi investiţional al capitalei. Urmează a fi editat un Ghid de atragere a investiţiilor. La începutul lui 2012, va fi lansat un film care surprinde punctele forte ale Chişinăului. IDIS „Viitorul” a elaborat produse similare şi pentru Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia.

De-a lungul timpului, IDIS „Viitorul” a organizat deja patru ediţii ale concursului naţional „Cele mai bune practici ale APL”, cu sprijinul financiar al Consiliului Europei. La acest moment, IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu primăria municipiului Chişinău, implementează un proiect european pe dimensiunea eficienţei energetice. Or, dezvoltarea locală este o prioritate înscrisă în strategia de instituţie a IDIS pentru 2009-2014.