Nume
Parola
Vizualizări: 2596
Şcoala de liderism politic a IDIS „Viitorul” îşi reia activitatea
26 August 2011 — Până la 15 septembrie, echipa IDIS „Viitorul” aşteaptă ca tinerii interesaţi de domeniul politic, care vor să se manifeste în spaţiul public, să depună dosarele de participare pentru Şcoala de liderism politic.

Timp de şase luni, tinerii selectaţi vor urma o serie de cursuri teoretice pe: sisteme electorale, partide politice, management al crizelor, cercetare sociologică, politici publice şi grupuri de interese. În acelaşi timp, participanţii vor avea ocazia să se întâlnească într-un context informal cu politicieni, diplomaţi, funcţionari publici şi analişti, pentru a fi conectaţi la realităţile politice şi sociale.

Pentru a promova Şcoala, tinerii vor trebui să scrie un articol de opinie pe un subiect actual şi să elaboreze un concept de campanie socială, pe care să o prezinte public. Din experienţa anilor precedenţi, participanţii aleg subiecte complexe, de la crearea unui brand de oraş la vernisajul unei expoziţii de fotografii cu genericul „În memoria deportărilor”.

Aceasta va fi a treia promoţie a Şcolii, aceasta având deja 50 de absolvenţi în perioada 2006-2008. „Prin această Şcoală, ne dorim să contribuim la creşterea şi susţinerea unei noi generaţii de formatori de opinie, competenţi şi eficienţi, care ştiu să analizeze ceea se întâmplă, au argumente şi le pun expune, inclusiv în faţa camerelor de luat vederi”, susţine Ghenadie Mocanu, coordonatorul Şcolii de liderism politic.

Printre absolvenţii cursurilor de liderism IDIS se numără etologul politic Dorian Furtună, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor Ion Ştefăniţă, actualul vicedirector IDIS Leonid Litra, expertul în politici culturale Ghenadie Şontu. O altă istorie de succes este a lui Andrei Hâncu, care a devenit preşedintele Centrului pentru Comunicare Internaţională şi Drepturile Omului. O parte din finaliştii Şcolii s-au făcut remarcaţi în organizaţiile de tineret ale partidelor politice.

Proiectul Şcolii de liderism politic a IDIS „Viitorul” este sprijinit financiar de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Totodată, în perioada februarie 2011 – ianuarie 2012, cu suportul aceleiaşi fundaţii, IDIS derulează proiectul „Viitorul european al municipalităţii Chişinău”. Iniţiativa presupune instruirea funcţionarilor publici pe domenii precum scrierea proiectelor şi formarea parteneriatelor public-private. Urmează a fi editat un Ghid de atragere a investiţiilor. De asemenea, va fi turnat un film care va surprinde punctele forte Chişinăului. IDIS „Viitorul” a elaborat produse similare şi pentru Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia. Pentru a stimula acele autorităţi care reuşesc să gestioneze eficient şi transparent serviciile publice, să implice cetăţenii la luarea deciziilor, vor fi decernate Cele mai bune practici ale APL din municipiul Chişinău.

De-a lungul celor 18 ani de activitate, IDIS „Viitorul” şi-a făcut numeroşi parteneri (locali şi internaţionali), bucurându-se de respectul lor, în cadrul unor reţele internaţionale din care face parte (PASOS, EPIN, Stockholm Network, etc). IDIS este singura organizaţie nominalizată într-un clasament global efectuat de Programul pentru Think-tank-uri şi Societate Civilă al Universităţii din Pennsylvania, SUA.