Nume
Parola
Vizualizări: 2691
IDIS “Viitorul” a prezentat la Bruxelles un studiu pe liberalizarea regimului de vize cu UE
30 Mai 2011 — Un studiu IDIS „Viitorul” care surprinde progresele şi provocările în implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE a fost prezentat la 26 mai 2011 la Bruxelles. Autorul studiului, Leonid Litra, a venit totodată cu recomandări pentru autorităţile naţionale, care într-un interval relativ scurt, trebuie să reuşească să convingă comunitatea europeană prin reformele duse la bun sfârşit că cetăţenii moldoveni sunt gata să circule liber în UE.

Printre cele mai dificile sarcini se numără reformarea Ministerului Afacerilor Interne prin racordarea cadrului legislativ şi integrarea Serviciului Grăniceri, controlul eficient al migraţiei, mai ales pe sectorul regiunii transnistrene, combaterea corupţiei. O altă condiţie care trebuie respectată întocmai este adoptarea legislaţiei anti-discriminare. În cele din urmă, este necesar ca să existe o persoană în oficiul primului-ministru care ar coordona activităţile de zi cu zi pe dimensiunea lineralizării vizelor.

În următoarele săptămâni, studiul va fi prezentat public şi la Chişinău. Lansarea de la Bruxelles a avut loc în format off-the-record, pentru a prilejui o comunicare sinceră. Evenimentul a fost organizat de către PASOS (Asociaţia de Politici pentru o Societate Deschisă) și găzduit de Centrul pentru Politici Europene.

Această acţiune de advocacy este parte componentă a unui proiect implementat în paralel în toate cele şase state incluse în Parteneriatul Estic, gestionat de PASOS. Finanţarea este oferită de Iniţiativa pentru Reformarea Serviciului Public şi Guvernare Locală (LGI) a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. IDIS „Viitorul” este unul iniţiatorii proiectului şi partenerul pentru Republica Moldova, fiind membru cu drepturi depline al reţelei PASOS.

Evenimentul din 26 mai curent a purtat genericul „Drumul către o relaţie fără vize cu UE: Scenarii pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia”.

Urmează şi alte evenimente, mese rotunde şi conferinţe la Bruxelles, Berlin, Copenhaga, care sunt conectate logic într-o strategie comună de advocacy. Or, o bună comunicare cu Bruxelles şi statele-membre UE va permite gestionarea din timp a eventualelor simpatii şi reticenţe, pentru a asigura sprijinul politic necesar pentru a ne bucura de o Europă fără bariere.

Tot în cadrul proiectului comun pentru statele Parteneriatului Estic au fost lansate portale specializate pe liberalizarea regimului de vize cu UE, “novisa”, urmate de extensia naţională şi site-ul comun www.novisa.eu.