Nume
Parola
Vizualizări: 2366
De Ziua Europei, IDIS „Viitorul” a distribuit publicului din Bălţi materiale care vorbesc despre datele cu caracter personal
14 Mai 2011 — Echipa IDIS „Viitorul” a prezentat duminică, 14 mai 2011, produsele campaniei „Tu ştii ce se întâmplă cu datele tale cu caracter personal?” la Orăşelul European, care a găzduit o expoziţie dedicată proiectelor finanţate de UE. Evenimentul a avut loc la Bălţi, în Piaţa Vasile Alecsandri. IDIS „Viitorul” a amenajat un astfel de stand şi pe 7 mai la Chişinău.

Vizitatorii standului IDIS s-au ales cu abiţbilduri, calendare şi maiouri promoţionale. Pe fiecare material tipărit este imprimat un scaner care radiografează din om date precum codul personal, starea de sănătate, convingerile politice, datele bancare, informaţii care apoi circulă oarecum necontrolat în reţele sociale, baze de date ale instituţiilor publice sau private. Astfel, prin asocierea creată, este ilustrat întreg circuitul de date cu caracter personal. Totodată, materialele conţin îndemnul de a apela la linia de încredere a Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova, 022 820807, pentru a relata cazuri concrete în care datele cu caracter personal nu au fost utilizate corespunzător.

În total, au fost produse câte 11 000 de afişe, abţibilduri, calendare, 600 de maiouri, care au fost distribuite de IDIS „Viitorul” de către Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Moldova, cu care a fost semnat un acord de cooperare. Campania a fost desfăşurată în cadrul proiectului european „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova”

Pe lângă dimensiunea de comunicare, proiectul european a inclus o componentă de cercetare, fiind elaborat un studiu pe transparenţa finanţării mass-media şi diversificarea surselor de finanţare a instituţiei radiodifuzorului public. Totodată, cazurile de limitare a exprimării şi accesului la informaţie în perioada 2001-2010 au fost compilate în publicaţia-simbol „Cartea Neagră a mass-media moldoveneşti”.

Cu ocazia celebrării Zilei Europei la Bălţi, IDIS „Viitorul” a făcut o donaţie de carte Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii de Stat „Alecu Russo”. Donaţiile de carte reprezintă o tradiţie pentru IDIS, care îşi doreşte să contribuie astfel la creşterea nivelului de informare a comunităţii academice, construind o relaţie de parteneriat cu cercetătorii din Republica Moldova.

Astfel, cu studii de politici publice, rapoarte şi culegeri produse de IDIS „Viitorul” s-au mai ales biblioteca Centrului pentru Jurnalism Independent, Universităţii de Stat din Moldova, Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Universităţii de Studii Europene din Moldova.