Nume
Parola
Vizualizări: 2806
E nevoie de a semna un Plan de Acţiuni care să detalieze parteneriatul cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
2 Mai 2011 — Semnarea parteneriatului pentru integrare europeană a Republicii Moldova, care oferă cadrul politic de bază unei cooperări moldo-române pe această dimensiune, reclamă necesitatea de a cădea de acord asupra unui plan de acţiuni cât mai detaliat, constată expertul asociat IDIS „Viitorul”, Eduard Ţugui, în analiza intitulată „Republica Moldova-România: eficientizarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

Viitorul Plan de acţiuni ar trebui să conţină neapărat măsuri concrete întru facilitarea circulaţiei cetăţenilor moldoveni în România şi Uniunea Europeană, susţine Eduard Ţugui: „Deocamdată România, spre deosebire de alţi membri UE, cere expres pentru solicitanţii moldoveni de vize, dovada existenţei pe un cont bancar a sumei de 500 euro. Această sumă nu este specificată în vreun document comunitar, altfel Senatul României, care nu poate amenda legislaţia comunitară, nu supunea votului, în februarie 2010, abolirea acestei cerinţe pentru moldoveni. Amendamentul, totuşi, a fost respins cu majoritatea senatorilor”.

Totodată, „providenţială ar fi”, este de părere Eduard Ţugui, o mărire a cotelor acordate pentru cetăţenii Republicii Moldova la eliberarea permiselor de muncă în România. Acordul ar trebui să fie însoţit de instituirea la Chişinău a unei Agenţii de Informare şi Recrutare pe piaţa muncii din România, precum şi de reducerea procedurilor şi taxelor pentru perfectarea unui permis de muncă, recomandă expertul politic.

Un capitol aparte al viitorului Plan de Acţiuni ar trebui să prevadă expres angajamentul României de a include Republica Moldova în pachetele de negocieri privind realizarea proiectului Nabucco şi/sau AGRI (interconectarea Azerbaijan – Georgia – România), precum şi măsurile tehnice necesare care vor fi întreprinse pentru conectarea ultimei la acestea.

Într-o lume dinamică, relaţiile moldo-române necesită poate mai mult decât oricând o bună gestionare, în timp ce parcursul european al Republicii Moldova reprezintă un test serios nu doar pentru Guvernul de la Chişinău dar şi pentru cel de la Bucureşti. De rând cu relaţiile speciale pe care trebuie să le cultive în raport cu Republica Moldova, România şi-a asumat în cadrul structurilor euroatlantice un rol important în regiunea Mării Negre, iar calitatea raporturilor moldo-române va conta mult în realizarea acestui deziderat, conchide autorul analizei, Eduard Ţugui de la IDIS „Viitorul”.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.