Nume
Parola
Vizualizări: 2112
Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a RM are propriul site – www.conventia.md
28 Martie 2011 — Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova lansează azi, 28 martie 2011, propriul site – www.conventia.md. Pagina web oferă posibilitatea experţilor guvernamentali şi non-guvernamentali de a se înregistra la unul din cele trei grupuri de lucru ale Convenţiei, în funcţie de experienţa pe care o deţin: vize, frontiere şi Transnistria; agricultură şi dezvoltare regională; comerţ, servicii, concurenţă.
Pentru a se înregistra la mesele rotunde, desfăşurate în format închis, doritorii trebuie să acceseze rubrica „Calitatea de membru”, unde vor specifica într-un formular interactiv:
• Numele
• Ocupaţia/domeniul de expertiză
• Motivaţia de a participa (opţional) maxim 50 de cuvinte
• Emailul

În total, vor avea loc patru runde de mese rotunde pe fiecare dintre cele trei grupuri de lucru, prima rundă fiind deja finalizată în februarie 2011. Pentru a asigura reprezentarea pe picior de egalitate a instituţiilor publice şi a celor non-guvernamentale, fiecare din grupurile de lucru este prezidat de doi co-preşedinţi.

Scopul meselor rotunde este de a aborda subiecte sensibile din fiecare domeniu, care necesită atenţie şi politici inteligente, pentru a le racorda la standardele europene. Iată de ce fiecare eveniment finalizează cu adoptarea unui pachet de recomandări, care sunt votate în mod democratic de participanţii la mesele rotunde. Fiecare eveniment la care se întrunesc experţii este urmat de o conferinţă de presă, unde sunt prezentate public recomandările de politici.

Acest format este unul care reuşeşte să permită atingerea consensului dintre autorităţi şi societatea civilă pe formula politicilor care urmează a fi puse la punct şi totodată în practică pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Proiecte similare şi-au demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.