Nume
Parola
Vizualizări: 3287
TOTALURILE CONCURSULUI DE MĂRȚIȘOARE
Balti, 28 Martie 2011 — La Elizaveta a devenit o tradiţie ca la finele lunii martie să se facă totalurile concursului de mărţişoare cu genericul ,, Mărţişor- simbol etern al tinereţei “. Concursul este déjà la a patra editie, organizat în cadrul Clubului pentru tineri ,,CASA”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei HEKS Moldova. Sărbătoarea a avut loc în incinta muzeului ,, Un Popas la Baştină “din s. Elizaveta, Bălţi. La concurs au participat copii, tineri, ONG-uri, şcoli, grădiniţe. Pe panouri au fost expuse produse ale creaţiei şi îngeniozităţii copiilor, care în confecţionarea mărţişoarelor a fost nelimitată.
Mărtisorul în viziunea copiilor a fost reprezentat sub diferite forme: două fire bicolore răsucite cu dragoste sau croşetate - la utilizarea materialelor naturale (coșulețe împletite din fibre vegetale, pline cu flori multicolore sau alte obiecte tradiționale sau de inspirație tradițională, păpuși din lîna îmbrăcate în port popular, miniaturi de tot felul, confecţionate din flori, frunze uscate, crenguţe cu muguraşi, diverse seminţe, pufuleţi şi multe alte fantezii), dar şi utilizarea unor tehnici noi mai puţin cunoscute: macramé, origami, margeluşe. Cîştigătoarea concursului a fost imaginaţia de copil, care a văzut lumea din jur deosebit, doar în culori calde, care emană dragoste, respect, fidelitate.
Mărţişorul a devenit astăzi o bucurie a primăverii, un prilej de a ne arăta mulţumirea, respectul, preţuirea faţă de persoanele dragi, de a menţine şi promova valorile naţionale, iar confecţionarea lor este o adevărată artă, cerînd migală, ingeniozitate şi creaţie.
Peste 90 de participanţii au fost premiaţi cu diplome de participare şi cadouri din partea Centrului Regional pentru Dezvoltarea Initiativelor Sociale ( CReDIS) în parteneriat cu Asociaţia Oştească ,, Tradiţie ” şi APL din s. Elizaveta, SRL ,, Baltimax”- m. Balti; SRL ,, Ecaterina Gorban - s. Elizaveta “; II ,, Galina Laba” - s. Elizaveta; II ,, P.T. Eremciuc”- s. Elizaveta; AO ,, Iscalenii “- s. Iscălău, r-l. Falesti; ONG ,, Prietenii Muzeului “- m.Balti; Magazin ,, Nataly “- s. Elizaveta, GŢ “Radu –Magnet”, SRL “Valival -Nord”.
Gorobet Viorica, Președinte ONG ,,TRADIȚIE,,