Nume
Parola
Vizualizări: 4798
CENTRUL DE ASISTENŢĂ SOCIO-MEDICALĂ LA DOMICILIU ,, CASMED “
Bălţi, 20 Martie 2011 — Din ianuarie 2011, în oraşul Bălţi activează centrul de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru persoanele în etate, care oferă asistenţă persoanelor ce se află în incapacitate de a se îngriji individual, atît din municipiul Bălţi cît şi din 6 comunităţi rurale din raioanele Sîngerei, Făleşti, Drochia.

AO ,, CASMED “ a fost fondată la iniţiativa unor ONG-ri locale, cu suportul Fundaţiei Elveţiene HEKS, în cadrul proiectului ,, HOME CARE “. Decizia de înfiinţare a centrului a fost condiţionată de necesitatea soluţionării problemelor legate de îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor în etate şi satisfacerea nevoilor acestora de asistenţă socială şi medicală.

AO ,, CASMED “este prima asociaţie obştească de acest gen în municipiul Bălţi, licenţiată în prestarea serviciilor îngrijire socio-medicală la domiciliu. La moment, Centrul dispune de 10 angajaţi cu studii medicale, motivați de dorinţa de a – şi ajuta aproapele, manifestînd blîndeţe, compasiune şi dragoste faţă de pacienţi. La moment, lunar sunt deserviţi 155 persoane. Pacienții sunt selectați în baza unei evaluări socio – medicale, la recomandarea asistenților sociali, medicilor de familie. Prin intermediul centrului ,,CASMED ’’ încercăm să micşorăm din suferinţele persoanelor aflate în nevoie și să aducem puțină bucurie pe chipul lor.
Vîrsta a treia este acompaniată de singurătate, izolare, precum şi de riscul crescut de prezenţă a bolilor invalidante, generatoare de dependenţă. Ne-am obişnuit de ani buni să vedem în jurul nostru bătrîni care nu-şi mai găsesc sensul, mulți dintre ei sunt abandonați, uitați şi care ar fi bucuroşi de orice gest sau vorbă care să-i readucă la viaţă.

Ce doare cel mai tare este ignoranța copiilor proprii, care plecați în alte localități sau țări îndepărtate, vin la părinți foarte rar sau deloc. Trebuie să conştientizăm faptul că avem obligaţia morală de a fi alături de ei şi de a le oferi un trai mai bun, un zîmbet cald şi o mînă pe umăr.

Fără o asistenţă medicală şi socială adecvată, existenţa însăşi a persoanelor în etate poate fi compromisă. În activitatea noastră prin tot ceea ce facem încercăm să le oferim vîrstnicilor încrederea în viaţă şi în ei înşişi. Doar împreună putem face mai mult!