Nume
Parola
Vizualizări: 2541
Buletin IDIS: Oferta Germaniei de soluţionare a conflictului transnistrean ar putea tenta şi Federaţia Rusă, dacă ar include o ofertă economică
29 Decembrie 2010 — Oferta Germaniei de a soluţiona conflictul transnistrean vizează retragerea armamentului rus din Transnistria în schimbul promovării de către Berlin a unui nou tratat privind noua arhitectură a securităţii în Europa. Mecanismul prin care se propune discutarea acestor conflicte este Comitetul Politic şi de Securitate dintre UE şi Rusia. Caracterul acestei discuţii bilaterale sugerează că problema transnistreană are toate şansele să fie percepută nu doar ca a problemă a Republicii Moldova, ci ca una regională.

Însă, stimulentele pentru Rusia sunt mici pentru ca aceasta să sprijine poziţia oficială a RM şi a UE. Oferta Germaniei trebuie să aibă o componentă economică care ar face Rusia să devină mai cooperantă. Problema viziunilor strategice diferite ale UE şi ale Federaţiei Ruse fac ca speranţele în aceste negocieri să fie minime. Mai ales că toate aşteptările legate de Summitul OSCE de la Astana de la începutul lui decembrie curent nu au adus o valoare adăugată reglementării transnistrene şi nu s-au dezvoltat ideile din consfătuirile ruso-germane.

La aceste concluzii ajung experţii IDIS „Viitorul”, Leonid Litra şi Dumitru Rusu, în analiza intitulată „Oportunităţi în relaţiile moldo-germane”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.