Nume
Parola
Vizualizări: 2240
Continuă efortul de creştere a capacităţilor administraţiei centrale în contextul pregătirilor pentru negocierea Acordului de asociere între RM şi UE
23 Aprilie 2010 — În perioada 22-24 aprilie 2010, IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul European din România (IER), desfăşoară un prim modul de instruire pentru oficiali ai Guvernului RM, care vor participa la negocierea capitolelor Acordului de asociere între Republica Moldova (RM) şi Uniunea Europeană (UE).

Lansarea cursurilor de instruire reprezintă expresia unui parteneriat funcțional, întemeiat între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAIE) cu societatea civilă. Scopul parteneriatului este de a spori calitatea acordurilor negociate, de a întări competenţelor profesionale deţinute de către grupurile de negociatori ai viitorului Acord. Cursurile de instruire au fost formulate astfel încât să corespundă nevoilor de instruire, perfecţionare şi actualizare a tematicilor supuse negocierilor. Primul modul de instruire avansată a inclus următoarele subiecte relevante:
• instituţiile UE şi procesele de luare a deciziilor;
• sistemul normativ al UE;
• libera circulaţie a mărfurilor în interiorul UE;
• piaţa internă;
• bugetul şi politica comercială a UE.

Guvernul RM a desemnat să participe pentru acest modul de instruire un număr de circa 25 de funcţionari publici, reprezentanţi ai ministerelor de specialitate, Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate. Cursurile au fost desfăşurate de către un grup mixt de experţi din Republica Moldova şi România, reprezentând IDIS „Viitorul” şi IER. Menţionăm că IER a fost unul din cele mai active şi prolifice instituţii din România, care a asistat autorităţile centrale din această ţară în procesul de pre-aderare şi aderare la UE în ultimii 10 ani. La rândul său, IDIS „Viitorul” a acumulat experienţă remarcabilă în monitorizarea unor aspecte-cheie privind armonizarea legislaţiei interne, evaluarea politicilor sociale şi economice (comerţ, sectorul energetic, reforma sectorului public, educaţie ş.a), dar şi a rezultatelor obţinute în urma implementării Planului de Acţiuni RM-UE, măsurarea percepţiei publice asupra politicilor de apropiere a RM faţă de instituţiile UE.

„Avem parte de o deschidere fără precedent din partea Bruxelles-ului, dacă vreţi un credit pe care trebuie să îl valorificăm noi toţi împreună, pentru că această deschidere este bazată pe o nouă realitate la Chişinău, pe un angajament foarte ferm de a ne apropia de Uniunea Europeană. Este în sarcina experţilor de la ministere, agenţii, să ne facem tema de acasă, în ceea ce priveşte negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de asociere. Iată de ce acest prim modul de training este mai mult decât binevenit.”, a afirmat şeful adjunct al Departamentului Integrare europeană a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Eugen Caras, cu ocazia deschiderii oficiale a modulului de instruire.

Participanţii, la rândul lor, au relatat că o mai bună informare despre modul de luare a deciziilor la nivel european şi o abordare sectorială vor fi de mare ajutor în procesul de negocieri propriu-zis:

„Este un training foarte actual şi relevant, iar cunoştinţele achiziţionate vor fi utilizate la videoconferinţe, la negocierile propriu-zise asupra capitolelor concrete din Acordul de negociere”. (Sergiu Sagaidac, secretar III, Departamentul integrare europeană al MAIE)

„Considerăm că aceste negocieri reprezintă un exerciţiu foarte important. Iată de ce acest curs de instruire este util, pentru a înţelege aspectele tehnice şi a învăţa din experienţa României.” (Elena Cabac, consultant principal, Direcţia planificare strategică, politici şi asistenţă externă, Cancelaria de Stat)

Pentru luna mai 2010 este preconizată desfăşurarea celui de-al modul de training pentru Grupurile de negociatori ai Guvernului RM. Aceste cursuri de instruire sunt finanţate integral de către fundaţia germană „Hanns Seidel”, în cadrul proiectului „Moldova la porţile Europei, construind sinergii naţionale şi locale”, implementat de IDIS „Viitorul”.

Printre alte activităţi, proiectul mai prevede organizarea a 15 seminare pentru reprezentanţii autorităţilor publice locale pe subiecte precum: descentralizare, buna guvernare, managementul proiectelor, cooperarea între localităţi. Asta în contextul înfiinţării în martie 2010 a Congresului Autorităţilor Publice Locale din Republica Moldova (CALM) – singura platformă de reprezentare unitară, consolidată şi apolitică a tuturor autorităţilor public locale din Moldova şi a asociaţiilor existente, în raport cu autorităţile publice centrale.