Nume
Parola
Vizualizări: 2557
A început admiterea în şcoli profesionale şi colegii
Chişinău, 2 Iulie 2012 — Sesiunea de admitere 2012 în instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate (colegii)

I. Procesul de admitere în instituţiile de învaţamînt mediu de specialitate (colegii) are loc în conformitate cu Planul de înmatriculare în anul 2012, aprobat prin HG RM nr. 404 din 13 iunie 2012 şi Regulamentului de organizare şi desfăşurare a admiterii în instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate, aprobat în 2010, cu modificările din 2011.
Planul de admitere prevede 11117 de locuri, dintre care 5386 locuri cu finanţare bugetară (cu 41 de locuri mai mult decît în 2011) şi 5731 pe bază de contract (inclusiv 50 de locuri la frecvenţă redusă la specialitatea Transport auto şi 1105 locuri pentru instituţii nestatale).

În baza studiilor gimnaziale cu finanţare bugetară, cota-parte constituie 4415 (78%) de locuri, iar în baza studiilor liceale şi şcolii medii de cultură generală - 971 ( 22%) locuri.

Pentru colegiile din subordinea Ministerului Educaţiei s-au planificat 3460 de locuri cu finanţare bugetară (cu 23 de locuri mai mult faţă de 2011) şi 2735 în bază de contract.

Admiterea în anul 2012 se va efectua la 79 de specialităţi.

În acest an a fost introdusă o nouă specialitate, achiziţii, pentru colegiile cu profil agricol.

De asemenea, la unele specialităţi s-a majorat numărul de locuri cu finanţare bugetară:

1. Electromecanică (+50)
2. Construcţii civile, industriale şi agricole (+35)
3. Electroenergetică (+25)
4. Maşini-unelte şi scule (+25)
5. Instruire tehnologică (+25)
6. Metrologie, standarde, control şi certificarea producţiei (+25).

II. Termenele de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere

La colegii depunerea cererilor se va efectua în perioada 02-31 iulie 2012. Anunţarea rezultatelor - pînă la 03 august 2012. În caz de neacoperire a locurilor, se va desfăşura concursul repetat în perioada 04-08 august 2012. Anunţarea rezultatelor concursului repetat se va efectua pînă la 10 august 2012.

III. Cota de înmatriculare
Se stabileşte cota de 70 la sută pentru localităţile rurale şi oraşe şi 30 la sută pentru municipiu Chişinău şi Bălţi.
Facilităţi:
Se stabilesc 15 la sută din numărul total de locuri (la fiecare specialitate), prevăzute în planul de admitere cu finanţare bugetară, pentru următoarele categorii de candidaţi:
- copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor cu statut de copil orfan;
- copiii invalizi de gradul 1 şi 2;
- copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale;
- copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi;
- copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl;
- copiii din familiile cu 4 şi mai mulţi copii;
- copiii rromilor;
- tinerii care au făcut serviciul militar în termen.

Locul de trai al candidaţilor pînă la 16 ani se stabileşte în baza vizei de reşedinţă permanentă a părinţilor. În cazul în care candidatul a împlinit vîrsta de 16 ani, locul de trai se stabileşte în conformitate cu viza de domiciliu permanent al acestuia.

În aceleaşi condiţii se vor înscrie în instituţiile de învăţămînt mediu de specialitate şi cetăţenii Republicii Moldova, care au absolvit o instituţie de învăţămînt preuniversitar de peste hotare.
La concursul de admitere pot participa toţi doritorii, indiferent de censul de vîrstă. Candidaţii pot participa la concursul de admitere într-o singură instituţie de învăţămînt, exclusiv la o specialitate.

IV. Metodologia

Înmatricularea se efectuează în ordinea descreşterii mediei de concurs (MC), calculată cu rotunjire pînă la sutimi, constituită din media notelor anuale la 4 discipline de profil (MNDP) şi media notelor de la examenele de absolvire (MNEA), după următoarea formulă:
MC= 0,6 MNDP + 0,4 MNEA

Pentru specialităţile la care se organizează proba de aptitudini, media de concurs se va calcula după următoarea formulă:
MC 0,5 NPA + 0,3 MNDP + 0,2 MNEA,
unde NPA este nota la proba de aptitudini.

Sesiunea de admitere 2012 în instituţiile de învăţămînt secundar profesional


Admiterea în învăţămîntul secundar profesional, în anul 2012, se va desfăşura în conformitate cu planul de înmatriculare, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.404 din 13 iunie 2012.

Planul de admitere pentru învăţămîntul secundar profesional prevede 14 340 de locuri, dintre care 13.500 locuri cu finanţare bugetară şi 840 de locuri pe bază de contract. Din cele 840 de locuri în bază de contract, 700 sunt destinate instituţiilor de stat şi 140 de locuri – instituţiilor private: Şcoala Cooperatistă din Soroca şi Şcoala Profesională „Univers Moldova”, mun. Chişinău.

Pentru şcolile de meserii de pe lîngă instituţiile de învăţămînt penitenciare a fost stabilită cota de 810 locuri sau 5,6 la sută din numărul total de elevi cu finanţare bugetară.

Admiterea în anul 2012 se va efectua la 67 de meserii (profesii), pe 10 domenii ocupaţionale.

În acest an, în Nomenclatorul meseriilor au fost incluse şi meserii noi, solicitate mai frecvent pe piaţa muncii, după cum urmează: „Montator utilaj şi sisteme tehnico-sanitare” - 25 de locuri”, „Electrician – electronist auto” - 55 de locuri.

De asemenea, la unele meserii s-a majorat numărul de locuri cu finanţare bugetară: lăcătuş la repararea automobilelor (+ 145), chelner (+55), barman (+30), brutar (+80), cusătoreasă (+55), croitor (+155), frizer (+30).

II. Termenele de organizare şi desfăşurarea a concursului de admitere

Absolvenţii gimnaziilor, şcolilor medii de cultură generală şi liceelor pot opta pentru continuarea studiilor în sistemul învăţămîntului secundar profesional în:
licee profesionale
şcoli profesionale
şcoli de meserii
Admiterea se va efectua în baza Regulamentului de organizare şi desfăşurare a admiterii în instituţiile de învăţămînt secundar profesional.

Admiterea se va efectua în 2 etape:
a) 02 iulie - 10 august 2012, I etapă;
b) anunţarea rezultatelor: pînă la 15 august 2012;
c) 15 - 20 august 2012, II etapă;
d) anunţarea rezultatelor: pînă la 25 august 2012.

III. Facilităţi
Sînt înmatriculaţi, prin concurs separat, în limita locurilor repartizate de minister, cu finanţare bugetară:
- copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor cu statut de copil orfan;
- copiii invalizi de gradul 1 şi 2;
- copiii cu deficienţe fizice şi senzoriale;
- copiii ai căror ambii părinţi sînt invalizi;
- copiii ai căror părinţi au participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţii Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl;
- copiii din familiile cu patru şi mai mulţi copii;
- copiii rromilor;
- tinerii care au făcut serviciul militar în termen.

Pentru absolvenţii şcolilor cu limbă română de predare, din localităţile de Est ale Republicii şi din mun. Bender, pentru cetăţenii de etnie bulgară şi cetăţenii de etnie găgăuză sînt alocate 3 la sută din numărul total de locuri (la fiecare meserie (profesie), conform cotei de admitere), prevăzute în planul de admitere cu finanţarea de la buget.
Pentru candidaţii la concurs din localităţile rurale se rezervă cel puţin 60 la sută din numărul de locuri prevăzute în planul de admitere.
Locul de trai al candidaţilor se stabileşte în baza vizei de reşedinţă permanentă a părinţilor.
În aceleaşi condiţii se vor înscrie şi cetăţenii Republicii Moldova, care au absolvit o instituţie de învăţămînt secundar peste hotare.
Candidaţii pot participa la concursul de admitere într-o singură instituţie de învăţămînt şi la meseria (profesia) pentru care au optat.

IV. Desfăşurarea concursului de admitere

1.În instituţiile de învăţămînt secundar profesional concursul de admitere se va efectua în baza actelor de studii privind absolvirea gimnaziului, a şcolii medii de cultură generală, a liceului în ordinea descreşterii mediei de concurs (MC) calculată de două zecimale, fără rotunjire, constituită din media examenelor de absolvire şi nota generală la disciplina de profil (MNDP- chimie, fizică, matematică, biologie sau informatică) şi media notelor de la examenele de absolvire (MNEA), după următoarea formulă:

MC = 0,4 MNDP + 0,6 MNEA

2.Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt din raioanele de Est a Republicii Moldova şi or. Bender, înmatricularea se va efectua în ordinea descreşterii mediei (cu precizie de două zecimale), constituită din media generală a notelor din actul de studii şi nota la disciplina de profil.
3.Candidaţii pot participa la concursul de admitere într-o singură instituţie de învăţămînt şi la meseria (profesia) pentru care au optat.