Nume
Parola
Vizualizări: 2240
Activitatea taberelor de odihnă discutată în cadrul unui seminar instructiv-metodic, organizat de Ministerul Educaţiei
Chișinău, 17 Mai 2012 — Activităţile care urmează a fi întreprinse pentru buna activitate a taberelor de odihnă din ţară, în sezonul estival 2012, şi pentru extinderea reţelei acestora, au fost discutate joi, 17 mai curent, la seminarul republican instructiv-metodic organizat de Ministerul Educaţiei.

Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Taberei „Prietenia” din comuna Coşniţa, Dubăsari şi a întrunit reprezentanţi ai ME, MAI, MS, MMPSF, specialişti responsabili de odihna copiilor din DGÎTS şi educatori superiori din taberele de odihnă.

Agenda evenimentului a inclus subiecte privind managementul taberei de odihnă, planificarea activităţii de creaţie şi agrement, respectarea normelor sanitaro-igienice, securitatea copiilor în tabere de odihnă etc.

Valentin Crudu, director al direcţiei generale învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general din cadrul Ministerului Educaţiei, a menţionat că în comun cu DGR/MÎTS, universităţile şi colegiile pedagogice, ministerul va asigura completarea taberelor de odihnă cu personal didactic calificat şi va monitoriza procesul educaţional. „În sezonul estival 2012, toţi actorii antrenaţi în organizarea activităţii taberelor vor trebui să atragă o atenţie sporită la achiziţionarea produselor alimentare, respectarea normelor sanitaro-igienice pentru a nu admite cazuri similare celor din vara trecută”, a spus Valentin Crudu.

Potrivit prevederilor Hotărîrii Guvernului cu privire la organizarea odihnei şi sănătăţii copiilor şi adolescenţilor, finanţarea taberelor se va efectua din bugetul de stat şi bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din taxele plătite de părinţi şi din mijloacele speciale alocate de întreprinderi, organizaţii şi asociaţii. Autorităţile fiecărei unităţi administrativ-teritoriale vor stabili preţurile biletelor în taberele de odihnă din teritoriul administrat. Costul maxim al unui bilet în taberele de odihnă va fi calculat în funcţie de durata schimbului, reieşind din costul orientativ al unei zile în taberele de odihnă:

-în tabăra de odihnă şi întremare a sănătăţii costul orientativ al unei zile pentru un copil ar fi de 133,33 lei;
-în tabăra sportivă a şcolilor sportive pentru copii şi juniori-orientativ de 141,87 lei;
-în tabăra turistică pentru adolescenţi -150;
-în tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare-141,87 lei;
-în tabăra de întremare cu sejur de zi-89,17 lei.

La fel ca şi în anii precedenţi, din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă, pînă la 25 la sută din numărul totale de bilete, vor fi acordate gratuit următoarelor categorii de copii:
-copii orfani;
-copii din familii monoparentale;
-copii din familii defavorizate;
-copii din familii cu trei şi mai mulţi copii;
-copii aflaţi sub tutelă/curatelă;
-copii plasaţi în servicii de tip familial;
-copii plasaţi în centre de plasament temporar;
-copii din familii în care ambii părinţi sunt cu dezabilităţi;
-copii din familii în care ambii părinţi sunt pensionari;
-copii care au obţinut performanţe la studii sau sînt învingători la olimpiadele didactice şi extradidactice.
Restul biletelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor şi adolescenţilor vor fi comercializate doritorilor cu 10-20 la sută din cost.

În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei va asigura bilete de odihnă pentru elevii din instituţiile de învăţămînt din partea stîngă a Nistrului şi din or. Bender, subordonate Ministerului Educaţiei şi pentru elevii din România, în baza Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova.

Pe perioada activităţii taberelor de odihnă, consiliile raionale/municipale vor asigura taberele de odihnă cu produse alimentare, exercitînd un control permanent şi riguros asupra calităţii lor. Ministerul Sănătăţii va asigura monitorizarea aprovizionării taberelor de odihnă cu echipamentele medicale şi medicamentele necesare şi supravegherea sanitaro-epidemiologică a taberelor.

Sezonul estival va începe la 3 iunie şi va dura până la 28 august, în total fiind organizate de la 3 pînă la 7 schimburi.

Potrivit datelor preventive oferite de către Direcţiile Generale Raionale/Municipale Învăţămînt, Tineret şi Sport se preconizează activitatea a 360 tabere cu sejur de zi în care se vor putea odihni 16 338 de mii de copii şi 84 tabere staţionare în care îşi vor întrema sănătatea 96 000 mii de copii cu vîrsta cuprinsă între 7-16 ani.

Lista definitivată a taberelor de odihnă care vor activa în sezonul estival 2012, va fi plasată pe site-ul Ministerului Educaţiei, la 28 mai.