Nume
Parola
Vizualizări: 2041
Şedinţă cu liderii guvernanţelor studenţeşti
Chișinău, 12 Mai 2012 — Liderii asociaţiilor studenţeşti din universităţile Republicii Moldova s-au întrunit pentru a discuta proiectul regulamentului-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea autoguvernanţelor studenţeşti.

Nadejda Velişco, şefa Direcţiei Învăţămînt Superior din cadrul Ministerului Educaţiei a menţionat că un regulament-cadru ar stabili principiile generale de funcţionare a autoguvernanţei studenţeşti, metodele de stimulare a participării studenţilor la procesul de luare a deciziilor în cadrul universităţilor, metode de îmbunătăţire a comunicării dintre studenţi şi administraţia instituţiei în care îşi fac studiile, a menţionat Nadejda Velişco, şefa Direcţiei Învăţămînt Superior din cadrul Ministerului Educaţiei. „Conform prevederilor procesului de la Bologna, structurile studenţeşti trebuie consolidate. Acestea trebuie să coparticipe la realizarea procesului educaţional”,a afirmat Nadejda Velişco.

Aceasta este a doua şedinţă a membrilor autoguvernanţei studenţeşti şi a fost organizată, de această dată, la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor USM.
Rectorul USM, Gheorghe CIOCAN, prezent la întrunire, a afirmat că pentru următorul an de studii va aloca 20 000 de lei pentru susţinerea guvernanţei studenţeşti care activează în cadrul USM. „Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru promovarea activităţilor extra-curriculare, de implicare a studenţilor. Trebuie să vă implicaţi în procesul de luare a deciziilor. Autoguvernarea este direct proporţională cu autorealizarea. Trebuie să aveţi o poziţie fermă, trebuie să fiţi bine informaţi şi transparenţi în activităţile pe care le realizaţi. Doar aşa ne veţi convinge că sunteţi o forţă”.

Ion Donea, reprezentantul Ministerului Tineretului şi Sportului a spus că participanţii la şedinţă trebuie să formuleze propuneri exacte în ceea ce priveşte regulamentului-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea senatelor studenţeşti. Iar ministerele îi vor susţine în promovarea acestor propuneri.

Dumitru Condrea, reprezentantul structurilor de autoguvernanţă studenţească a USM a informat că participanţii la întrunire vor lucra în grupuri pentru a formula propuneri pentru definitivarea proiectului regulamentului-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea senatelor studenţeşti. Ulterior, un Regulament-cadru comun ar putea fi ajustat de fiecare universitate în parte, în funcţie de profilul universităţii.

Menţionăm, că în conformitate cu prevederilor procesului de la Bologna, declaraţiilor miniştrilor educaţiei de la Praga (2001) şi Berlin (2003), studenţii trebuie să participe activ şi să influenţeze conţinutul şi procesului educaţional în cadrul instituţiilor de învăţămînt. De asemenea, studenţii trebuie să fie parteneri activi ai guvernanţei universitare.

Legea Învăţămîntului prevede expres că studenţii la ciclul I studii superioare de licenţă, ciclul II, studii superioare de masterat şi studenţii la doctorat sînt reprezentaţi în senatul universitar/ consiliul facultăţii al instituţiei de învăţămînt în proporţie de nu mai puţin de 1/5, dar nu mai mult de ¼ din numărul membrilor acestora.