Nume
Parola
Vizualizări: 2044
Un grup de elevi din Criuleni va efectua o vizită de studiu în Estonia
Chişinău, 12 Aprilie 2012 — Detalii despre această vizită, dar şi despre colaborarea în domeniul educaţiei cu Republica Estonia, au fost discutate astăzi în cadrul unei întrevederi dintre Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, reprezentanţii unei delegaţii din Estonia, reprezentanţii Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Direcţiei generale Învăţămînt preşcolar, primar şi secundar deneral din cadrul Ministerului Educaţiei şi reprezentanţii Direcţiei generale învăţămînt, tineret şi sport Criuleni.
Elevii, care îşi vor face studiile, timp de cîteva luni, în Estonia, în anul şcolar 2012-2013, vor fi selectaţi din cadrul mai multor licee din raionul Criuleni. Unul dintre criteriile de bază este cunoaşterea limbii engleze, deoarece instruirea se va realiza anume în această limbă. Elevii vor învăţa într-o şcoală din Estonia, unde, pe lîngă disciplinele şcolare obligatorii, vor avea posibilitatea de a obţine cunoştinţe iniţiale în domeniul ingineriei.
Ministrul Educaţiei, Mihail SLEAHTIŢCHI, a salutat proiectul de mobilitate şi a afirmat că vizita elevilor moldoveni în Estonia le va oferi posibilitatea de a se familiariza cu istoria, cultura, tradiţiile acestei ţări şi a obţine cunoştinţe utile într-un domeniu profesional. Astfel de colaborări sunt benefice pentru copiii din ambele ţări, a menţionat Ministrul Educaţiei.
Reprezentanţii delegaţiei din Estonia au apreciat colaborarea în domeniul educaţiei dintre cele două ţări, anunţînd că vor susţine şi în continuare schimbul academic, mobilitatea elevilor,studenţilor, profesorilor.
Reprezentanţii Direcţiei învăţămînt, tineret şi sport Criuleni au mulţumit oaspeţilor pentru organizarea unei vizite de documentare a unei delegaţii din Moldova în cadrul mai multor instituţii de învăţămînt din Estonia. De asemenea, au menţionat că un grup de elevi din Estonia se va odihni, în perioada estivală, în tabăra de odihnă din Slobozia Duşca, Criuleni.
Cadru legal de colaborare în domeniul de competenţă cu Republica Estonia a fost stabilit la 19 octombrie 2011, prin semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Estonia privind cooperarea în domeniul educaţiei, culturii, tineretului şi sportului.
O serie de acțiuni comune, ce țin de domeniile educației au fost promovate și anterior semnării tratatului sus-menționat.
În special, menţionăm suportul acordat de Guvernul Estoniei Centrului de Tehnologii Informaţionale în Educaţie. Au fost donate calculatoare (circa 15), organizate vizite de studii şi traininguri pentru specialiştii din Republica Moldova care activează în domeniul TIC. Instituţii de învăţămînt superior din Republica Moldova şi Estonia se regăsesc ca parteneri în diverse proiecte/programe ale Comisiei Europene, Consiliul Europei, UNESCO şi alte organizaţii internaţionale şi iniţiative regionale. De asemenea, colaborarea în domeniul educaţiei capătă dimensiune şi pe aspectul cooperării interuniversitare. Academia de Studii Economice din Moldova are stabilit un parteneriat durabil cu Universitatea din Tartu. Alte 10 universităţi din Republica Moldova, de comun cu universităţi din Estonia, participă în cadrul unui proiect, susţinut de UNESCO,ce promovează mobilitatea academică şi excelenţă cercetărilor ştiinţifice.