Nume
Parola
Vizualizări: 1604
Conducerea Ministerului Educaţiei a avut o întrevedere joi, 16 februarie curent, cu Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, dl György Varga.
Chişinău, 17 Februarie 2012 — Discuţia a luat în vizor colaborarea dintre Republica Moldova şi Republica Ungară în domeniul educaţiei.

Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a menţionat despre Acordul de colaborare culturală între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Ungare, un serios temei pentru dezvoltarea cooperării.

În temeiul acestui acord, instituţiile de învăţămînt superior au stabilit relaţii de colaborare cu instituţii similare din Ungaria, realizînd cercetări ştiinţifice şi proiecte privind modernizarea învăţămîntului şi a managementului universitar, asigurarea calităţii în învăţămînt, perfecţionarea curricula universitare, implementarea Sistemului European de credite Transferabile (ECTS). Asemenea relaţii de cooperare cu instituţii din Republica Ungară au fost stabilite de Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Agrară de Stat, ULIM, ASEM.

Ministrul, Mihail Şleahtiţchi, a apreciat, de asemenea, ofertele de burse care sunt propuse cetăţenilor moldoveni, prin intermediul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova.

Potrivit ministrului, alte proiecte de interes comun sînt realizate atît la nivel regional, cît şi la nivel internaţional:
-Programele comunitare: Tempus, Erasmus-Mundus, Jean Monnet;
-Parteneriatul de Mobilitate Republica Moldova-Uniunea Europeană;
-Programul Consiliului Europei: Pestalozzi;
-Programe regionale: CEEPUS, ACES.

În contextul discuţiei, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, dl György Varga, a anunţat despre proiectul de burse susţinut de Ungaria şi Franţa, care prevede acordarea tinerilor din Republica Moldova a 5-7 burse pentru studii de masterat în o universitate din Ungaria, anul academic 2012-2013.

La finalul întrevederii, ambele părţi au convenit asupra necesităţii dezvoltării relaţiilor stabilite pînă în prezent inclusiv, prin semnarea, cît mai curînd, a Protocolului de colaborare, negociat deja de către părţi.