Nume
Parola
Vizualizări: 2098
Ministerul Educaţiei informează cu privire la evadarea celor doi copii de la Scoala-internat sanatorială din s. Cineşeuţi, rl. Rezina
Chişinău, 9 Februarie 2012 — Ministerul Educaţiei a creat o comisie specială pentru a verifica cazul semnalat referitor la evadarea a doi copii din clasele a III-a şi a V-a, de la şcoala-internat sanatorială din s. Cineşeuţi, rl. Rezina. Comisia a fost constituită din specialişti - psihologi, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Comisariatului de Poliţie din or. Rezina.

Elevii şcolii-internat sanatoriale au evadat din instituţie pe 06 februarie 2012. Potrivit reprezentanţilor Comisariatului de Poliţie din or. Rezina, cei doi copii au furat un telefon mobil şi îmbrăcăminte, au deschis un geam de la etajul II şi au ieşit pe un acoperiş de pe care au sărit. Copiii au mai avut şi alte tentative de a fugi din instituţie. Anterior, după vacanţa de iarnă, copiii nu s-au întors în instituţie, ei au revenit tocmai pe 31 ianuarie 2012, după intervenţia administraţiei instituţiei şi secţiei de minori a Comisariatului de Poliţie din or. Anenii Noi.

Directorul instituţiei a întreprins un şir de măsuri pentru a găsi copiii: a telefonat şoferul microbusului în care copiii se deplasau spre Chişinău, solicitînd reţinerea acestora; a solicitat suportul Centrului de Plasament pentru minori din or. Chişinău pentru a oferi cazare celor doi copii pînă la sosirea sa, a luat legătura cu mama copiilor, în aceiaşi zi a vizitat copiii la Spitalul clinic municipal pentru copii „V.Ignatenco” ca să se asigure că aceştia sunt sănătoşi.

Totodată, menţionăm că directorul instituţiei trebuia să informeze operativ ministerul despre cazul dat, faptă ce se califică abatere disciplinară, pasibilă de sancţionare.

Potrivit concluziilor comisiei, în rezultatul discuţiilor individuale cu copiii din şcoala-internat şi personalul instituţiei nu s-au confirmat informaţiile difuzate în mass-media conform cărora cei doi copii au fugit din instituţie, deoarece „erau bătuţi de către colegii lor mai mari şi de educatori”. Este necesar ca psihologul, asistentul social, educatorii, medicul să lucreze suplimentar cu copiii şi mama acestora în vederea prevenirii comportamentelor delincvente.

În şcoala-internat sanatorială din s. Cinişeuţi, r. Rezina sunt plasaţi copii cu afecţiuni neuropsihice, la momentul vizitei în instituţie erau plasaţi 134 copii.