Nume
Parola
Vizualizări: 1041
Consiliul de coordonare a asistenţei externe în domeniul dezvoltării regionale şi construcţiilor s-a reunit
Chişinău, 14 Iunie 2011 — Consiliul de coordonare a asistenţei externe în domeniul dezvoltării regionale şi construcţiilor s-a reunit, în primă ședință, pentru a discuta prioritățile și mecanismele de coordonare a dialogului cu partenerii, inclusiv cu implicarea instituţiilor din domeniul dezvoltării regionale, adică Agenţiile şi Consiliile de dezvoltare regională.
„Ministerul este responsabil de implementarea politicii de dezvoltare regională la nivelul întregii ţări, dar coordonarea politicilor este importantă şi la nivelul regiunilor prin elaborarea şi coordonarea de către Consiliile regionale şi implementarea acestora de către Agenţiile de Dezvoltare Regională. Avem aceste instituţii în regiuni şi trebuie să valorificăm activitatea lor”, a menționat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, în mesajul de salut.
Valentina Pleșca, directorul Direcției generale dezvoltare regională a prezentat provocările în coordonarea asistenței externe pentru domeniu nominalizat, specificînd că asistența externă este necesară în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a planului de acţiuni privind implementarea ei în strânsă colaborare cu ministerele sectoriale şi Cancelaria de Stat, o parte din acţiuni vor fi implementate cu suportul Proiectului Twinning finanţat de UE 2011-2013 şi prin colaborarea mai strînsă cu proiectul PNUD „Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată”; în consolidarea capacității instituționale a actorilor regionali (CRD, ADR, APL 1 şi 2), precum și în sincronizarea politicii de descentralizare cu politica regională în dezvoltarea regiunilor.
De asemenea, Elena Bejenaru, directorul Direcției arhitectură, construcții și locuințe a menționat că în domeniul construcțiilor prioritățile asistenței externe ar fi dezvoltarea durabilă spațială și urbană, modernizarea laboratoarelor din instituțiile subordonate Ministerului, reabilitarea fondului de locuință construit în scopul eficienței energetice a clădirilor.
Totodată, Svetlana Rogov, șefa direcției relații internaționale, a prezentat proiectele ce sunt în derulare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a menționat susținerea partenerilor din Estonia, Cehia, Letonia, România, precizînd că reuniunea de astăzi va impulsiona dialogului cu parteneri externi, inclusiv cu mediul de afaceri.
„A fost o oportunitate să beneficiem de ajutorul Agenţiilor şi Consiliilor de dezvoltare regională în diseminarea bunelor practici. Depășirea anumitor disparități instituționale va permite dezvoltarea durabilă a regiunilor, iar promovarea parteneriatului instituțional este unul din obiectivele prioritare ale proiectului”, a specificat Philipp Johannsen, reprezentantul GIZ în Moldova.
De asemenea, în cadrul reuniunii, Philipp Johannsen, a prezentat progresele înregistrate în cadrul proiectelor GIZ „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” şi „Dezvoltarea capacităţilor pentru Dezvoltarea Regională şi Cooperarea Transfrontalieră în Republica Moldova”.
Aşteptările Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor sunt ca aceste şedinţe ale Consiliului sectorial să contribuie la o bună programare, implementare şi monitorizare a asistenţei externe acordate.

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor