Nume
Parola
Vizualizări: 1270
Primele contracte semnate în cadrul Programului Operaţional Comun Ro-Ua-Md 2007-2013 în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 28 Martie 2011 — În cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 au fost semnate primele contracte de finanţare nerambursabilă.
În urma Deciziei Comitetului Comun de Monitorizare de a aloca suma de 7,6 mil. Euro pentru finanţarea unui număr de 62 de proiecte depuse în urma primului apel de propuneri de proiecte, în cadrul Priorităţii 3 “Cooperare de la om la om” a Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
În lista proiectelor finanţate se numără două proiecte din regiunea de nord a Republicii Moldova. Proiectul depus de către Consiliul Raional Soroca „Managementul performant şi eficienţa administrativă” şi proiectul „Reţeaua transfrontalieră pentru agricultura ecologică”, aplicat de către A.O. Cutezătorul din oraşul Făleşti.
Autoritatea Comună de Management, cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun, a iniţiat procesul de contractare a acestor proiecte, care constă, în principal, în parcurgerea următoarelor etape: efectuarea de vizite în teren de precontractare la liderii de proiect de către experţii STC, verificarea documentelor suport depuse de către solicitanţi în etapa de contractare şi pregătirea şi semnarea contractelor.
Aceste proiecte implică parteneri, inclusiv lideri de proiect, din toate cele trei ţări participante la Programul Ro-Ua-Md şi au un impact transfrontalier evident. Beneficiarii proiectelor sunt fie instituţii/organizaţii publice, inclusiv autorităţi locale, fie organizaţii private non-profit, de tipul organizaţiilor non-guvernamentale.
Sunt proiecte soft, care sprijină o mai mare interacţiune între oamenii şi comunităţile care trăiesc în regiunile de frontieră, prin diferite tipuri de activităţi: iniţiative educaţionale, sociale şi culturale, programe de schimb, incluzând schimburi administrative, creşterea gradului de conştientizare, crearea de reţele/networking, transfer de bune practici etc.