Nume
Parola
Vizualizări: 969
ADR Nord a inițiat relațiile de colaborare cu Agenția de Dezvoltare a Cehiei
Bălți, 4 Martie 2011 — Dl Ion BODRUG, director ADR Nord a avut o întîlnire în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu reprezentanții Agenţiei de Dezvoltare din Republica Cehă unde s-au iniţiat relaţii de colaborare pentru a identifica proiecte de dezvoltare regională, precum şi pentru a dezvolta schimbul de experienţă la nivel de agenţii.
În cadrul întîlnirii au participat viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Veaceslav Guţuţui, directorul Direcţiei generale Dezvoltare Regională, Valentina Pleşca, şeful direcţiei relaţii internaţionale şi atragerea investiţiilor, Svetlana Rogov, directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Centru şi Sud şi Jan Cernik consultant în cadrul Agenţiei de Dezvoltare din Republica Cehă, agenţie implementatoare a asistenţei de dezvoltare a Cehiei şi Daniela Dragalin, colaborator al Ambasadei Republicii Cehe în RM, responsabilă de Proiecte de colaborare şi dezvoltare.
În cadrul dialogului oaspeţii au menţionat că în perioada 2011-2017 Agenţia pentru Dezvoltare prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei este dispusă să ofere asistenţă tehnică, precum şi să finanţeze granturi pentru Agenţiile de Dezvoltare Regională din ţara noastră. De asemenea, ei au mai adăugat că există posibilitatea finanţării unor granturi mici, oferite de Ambasadă.
Totodată, în cadrul dialogului oaspeţii au specificat şi priorităţile de finanţare pentru anii 2011 -2014, fiind nominalizate 3 sectoare: social, agricol şi ecologic, precum şi au comunicat proiectele iniţiate în 2010 în ţara noastră.
La finalul întrevederii cei prezenţi la eveniment au convenit ca reprezentanţii MDRC împreună cu directorii de agenţii urmează să identifice proiecte în raioane sau localităţi, pentru ca în cadrul proiectului să fie sporite beneficiile sociale prin crearea unei case regionale de sortare, ambalare, depozitare şi camere frigorifice şi o solicitare de asistenţă tehnică în domeniul instruirilor colaboratorilor MDRC, ADR şi membrilor Consiliilor Regionale de Dezvoltare.
Directorii ADR şi-au exprimat interesul pentru o colaborare în scopul schimbului de experienţă, în contextul în care Agenţiile de Dezvoltare Regională sunt la un an de activitate, precum şi au stabilit că vor examină oportunităţile identificării proiectelor conform priorităţilor enunţate pentru Moldova în colaborare cu autorităţile publice locale.
Menționăm că ADR Nord a elaborat și a depus 3 proiecte în cadrul programului Guvernului Republicii Cehia de asistență financiară Moldovei pentru anii 2011-2017, unde a fost selectat un proiect spre finanțare.