Nume
Parola
Vizualizări: 873
ADR Nord a participat la atelierul de lucru privind analiza și elaborarea propunerilor de îmbunătățire a legislației în domeniul dezvoltării regionale
21 Ianuarie 2011 — În data de 20 ianuarie 2011, la Chișinău s-a desfăşurat şedinţa grupului consultativ de lucru pentru analiza şi elaborarea propunerilor de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul Dezvoltării Regionale (DR).
La eveniment au participat reprezentanţi ai ministerelor ce fac parte din Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Mediului), reprezentanţii administraţiei publice locale, sectorului privat, societăţii civile, Agenţiilor de Dezvoltare Regională, experţi ai DFID şi GTZ Moldova.
În mesajul de salut al ministrului MDRC, dl Marcel Răducan a menţionat că Legea Dezvoltării Regionale nu este perfectă, iar instituţiile interesate de acest domeniu sunt obligate să înlăture lacunele și precum că este important de a realiza un schimb de informaţii între instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale interesate, astfel, fiind identificate soluţiile optime şi este asigurată funcţionalitatea şi transparenţa în implementarea politicii de Dezvoltare Regională.
Membrii grupului de lucru s-au întrunit în şedinţă pentru a analiza şi evidenţia lacunele legislaţiei în domeniu, efectuînd o analiză complexă şi deliberînd recomandări.
Participanţii la întrevedere au format două grupuri de lucru şi au discutat pe marginea a 6 studii realizate de experţii internaţionali în cadrul proiectului „Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională” (MDRD). Domeniile cercetate au fost: (1)Politica şi Obiectivele dezvoltării regionale; (2)Rolurile instituţiilor de dezvoltare regională şi relaţiile dintre ele; (3)Rolurile ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale în implementarea politicilor de dezvoltare regională; (4)Managementul DR şi documentele relevante; (5)Procedura apelului de propuneri de proiecte de dezvoltare regională; (6)Finanţarea Dezvoltării Regionale.
Dl Bodrug Ion, director ADR Nord, a participat în cadrul grupului de discuții privind studiile cu privire la managementul și procesele de dezvoltare regională unde a propus eficientizarea comunicării dintre administrația publică locală și administrația publică centrală, printr-o instituție intermediară care ar facilita colaborarea și dialogul între acestea, astfel ADR Nord își propune ca obiectiv pentru anul 2011 să fie facilitatorul creării parteneriatelor și să colecteze propuneri din regiune care mai apoi să fie ajustate la strategiile de nivel național.
La finalul şedinţei membrii grupurilor au concluzionat că politica de dezvoltare regională promovată în Republica Moldova trebuie să se axeze pe latura dezvoltării economice sau pentru a atrage investitorii este necesar să construim o infrastructură modernă în regiuni. De asemenea, Agenţiile de Dezvoltare Regională trebuie să participe la crearea reţelei de ONG-uri care vor consulta părţile interesate la elaborarea propunerilor de proiect. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea facilitării participării agenţilor economici şi ONG-urile în calitate de aplicanţi la propunerile de proiect.
La începutul lunii februarie membrii grupului consultativ urmează să se întrunească pentru a propune modificări în legislaţia în domeniul Dezvoltării Regionale.