Nume
Parola
Vizualizări: 944
ADR Nord la Forumul Regional de Investitii Nord-Est, ediţia a VII-a, Iași
Bălți, 8 Noiembrie 2010 — O delegație compusă din Directorii ADR -urilor Nord, Centru și Sud au participat la Forumul Regional de Investiții Nord-Est, ediţia a VII-a.
În cadrul acestui eveniment , Dl Ion BODRUG, director ADR Nord a avut şi o întîlnire cu managerul general al Parcului ştiinţific tehnologic “TehnoPolis”, Iaşi, Ioan-Tonel Cazacu, unde în cadrul discuţiilor a primit asigurări de o vizită în Republica Moldova unde va putea vedea oportunitatea lărgirii activităţii sale.
Forumul de Investiţii a fost organizat de ADR Nord-Est, în parteneriat cu autoritățile publice locale din județul Iași și alte organizații relevante din mediul academic și de afaceri, care a avut loc pe 4-5 noiembrie 2010, la Iași
La forumul de Investiţii au avut loc manifestări regionale dedicate promovării Regiunii Nord-Est ca mediu favorabil pentru investiţii, inovare şi dezvoltare economică sustenabilă. Forumul sa desfăşurat pe o durată de doua zile consecutive, conţinînd următoarele manifestări:
1. Managementul urban integrat înseamnă o strategie unică care să conducă la servicii publice moderne, condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţeni şi o zonă atractivă pentru investitori şi turişti; aceasta implica o buna accesibilitate, relaţii de colaborare interne şi internaţionale de calitate.
2. Schimbarea oraşelor este un obiectiv comun atît pentru sectorul public cît şi pentru cel privat. Cum este distribuită şi asumată aceasta reponsabilitate? Este folosită resursa umana astfel încît oraşele să devină adevărate reţele de inteligenţă regională?
3. Urbanizarea implică multiple provocări: dezvoltarea înseamnă printre altele şi poluare, cum este protejat patrimoniul cultural şi istoric? Care sunt soluţiile alternative pentru viitorul oraşelor?
4. Teritoriul este valorizat atunci cînd există cooperare între promotorii de dezvoltare. Cît de reale sunt reţelele de cooperare din regiune? Exista exemple de bună practică privind inovarea tehnologică – să le cunoaştem!
5. Dezvoltarea înseamna sustenabilitate. Tot mai mult însa fenomenele globale (încălzirea, criza economică, criza socială) ne îndeamnă să analizam şi principiul eco-eficienţei ca adevărata şansă pentru o dezvoltare durabila. Europa vine cu exemple şi soluţii din domeniul guvernanţei, construcţiilor, producţiei şi proiectării de tehnologii şi produse verzi. Care sunt perspectivele reale pentru preluarea unor astfel de modele în regiune ?
6. Anul 2010 a fost declarat Anul European împotriva sărăciei şi excluziunii sociale. Care au fost obiectivele propuse de Comunitatea Europeană? Au fost ele atinse? Care este punctul de vedere al mass mediei regionale?
7. Oportunităţile de cooperare interregionale sunt bine venite şi alături de exemple de proiecte implementate pîna în prezent din fonduri publice în Regiunea Nord-Est (Programul Operaţional Regional, Programele PHARE Coeziune Economica şi Socială şi Programele PHARE de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Moldova şi România-Ucraina).