Nume
Parola
Vizualizări: 2350
Buletin IDIS: „Cetăţenii moldoveni intraţi în UE prin uşa din spate” nu reprezintă decât o campanie orchestrată de cei care nu le convin apropierea Moldovei de UE
8 Septembrie 2010 — Există semnale tot mai evidente că seria de articole care condamnă „bunăvoinţa” României de a facilita redobândirea cetăţeniei româneşti reprezintă o campanie orchestrată de forţe din exterior, care nu privesc cu ochi buni balansarea guvernării actuale către Occident. Astfel, „limbajul folosit de acele publicaţii este acelaşi, toate fac referinţă la uşa din spate, toate atacă România în acelaşi fel şi pe aceleaşi subiecte”, constată expertul politic Leonid Litra în analiza sa, intitulată „Sunt moldovenii care deţin paşapoarte româneşti un pericol devastator pentru UE?”. Analiza este inclusă în Buletinul de Politică Externă, produs cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy (NED).

Litra numeşte campania orchestrată un adevărat „bombardament mediatic”: „Ofensiva jurnaliştilor vizează zădărnicirea apropierii Moldovei de UE, implicit faţă de România. Există şi informaţii că aceste mesaje ar veni din Rusia, şi drept temei pentru astfel de aprecieri este faptul că în timpul vizitei în Moldova a autorului articolului din Der Spiegel, Benjamin Bidder, acesta recunoştea într-o discuţie cu directorul unui ONG din Moldova, că în Rusia există o mare îngrijorare privind posibilitatea unirii Moldovei cu România, drept urmare scriind în articolul său că în fruntea Moldovei se află un unionist (M. Ghimpu)”.

Cert e că respectivele articole sunt concepute de o manieră senzaţională, fără ca autorii acestora să fie informaţi obiectiv despre realităţile din Republica Moldova şi România: „Nu, nu este vorba de o conspiraţie, este vorba de nişte mesaje care, întâmplător sau nu, seamănă cu dorinţa Rusiei de a pune la respect autorităţile Moldovei”, conchide Leonid Litra de la IDIS „Viitorul”.

Referindu-se la argumentele celor care deplâng aşa-zisa „bunăvoinţă” a Bucureştiului sunt false: „Se afirmă că România nu respectă legislaţia UE în materie de oferire a cetăţeniei şi că moldovenii vor invada Europa, iar ca rezultat va creşte criminalitatea în statele-membre, ceea ce nu e nici departe adevărat. România nu este un caz special în contextul european. Alte state păcătuiesc prin practici similare. În raportul anual Eurostat pentru 2009, de exemplu, se arată că în 2006, din aproape 700,000 de cetăţenii oferite de UE, mai mult de jumătate, peste 426.000, au fost oferite de Germania, Franţa şi Marea Britanie”.

Autorul recomandă autorităţilor moldovene să ia mai în serios strategia de promovare a Republicii Moldova în exterior, pentru ca jurnaliştii străini să trateze Moldova nu în baza stereotipurilor, ci a informaţiilor obiective. Mai mult, e nevoie de o campanie care să demonstreze faptul că migranţii originari din Moldova nu sunt un temei de îngrijorare.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană.

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi cea de-a zecea ediţie a Buletinului de politică externă la:

http://www.viitorul.org/public/2987/ro/Policy%20Statewatch10_ro.pdf