Nume
Parola
Vizualizări: 1773
Prim-ministrul interimar Vitalie Pîrlog a convocat astăzi o şedinţă cu participarea conducătorilor organelor de forţă din cadrul administraţiei publice centrale
Chisinau, 15 Septembrie 2009 — Ministrul Afacerilor Interne în exerciţiu, Gheorghe Papuc a informat că situaţia criminogenă în ţară rămîne stabilă şi este controlată de organele de forţă, în pofida activizării mediului criminogen şi a majorării numărului de tîlhării şi jafuri.

Ministrul a informat că această activizare se manifestă prin majorarea numărului de jafuri din apartamente, a furturilor de maşini, a atacurilor asupra taxiştilor, dar şi prin majorarea numărului de accidente rutiere grave soldate cu morţi. 

Gheorghe Papuc a menţionat că pentru menţinerea situaţiei sub control, Ministerul de interne continuă activitatea în regim normal, fiind mobilizate toate forţele pentru descoperirea infracţiunilor. Astfel, săptămîna trecută au fost descoperite şi reţinute toate personele implicate în jafuri.

Referitor la  situaţiea din zona de securitate, Ministrul de interne a menţionat că au fost organizate 35 de echipe mobile care monitorizează menţinerea ordinii publice şi situaţia în domeniul transportării mărfurilor prin această zonă.

Directorul Serviciului de Informaţie şi Securitate, Artur Reşetnicov,  a informat că există unele semnale de activizarea a grupărilor mafiote, care au ca scop intimidarea agenţilor  economici şi a menţionat că în legătură cu situaţia politică din ţară situaţia criminogenă ar putea creşte în următoarea perioadă.

Potrivit lui Reşetnicov, domeniile în care se observă o tensionare a situaţiei sînt activizarea importului ilicit de mărfuri, în special a celor de uz casnic şi în domeniul circuitului financiar, domenii vulnerabile din cauza crizei economice globale.

Vitalie Pîrlog a solicitat conducătorilor organelor de forţă să monitorizeze situaţia şi să prezinte informaţii pentru fiecare domeniu în parte. Totodată prim-ministrul  a specificat că în perioada complicată în care se află Republica Moldova din cauza crizei economice, dar şi din cauza situaţiei politice este cu atît mai important de a ţine la control asigurarea securităţii economice şi energetice a ţării.

Serviciul de presă al Guvernului