Nume
Parola
Vizualizări: 1501
Armata Naţională examinează modernizarea Centrului de pregătire pentru operaţiuni de menţinere a păcii
Chisinau, 10 Septembrie 2009 — Modernizarea Centrului de pregătire pentru operaţiuni de menţinere a păcii (CPOMP) reprezintă un obiectiv central în contextul dezvoltării capacităţilor de instruire şi pregătire a cadrelor Armatei Naţionale pentru misiuni de menţinere a păcii. Concluzia respectivă a fost făcută în cadrul unei şedinţe de lucru a conducerii Armatei Naţionale privind dezvoltarea CPOMP în perspectiva aderării la reţeaua Centrelor de Educaţie şi Instruire a Parteneriatului pentru Pace (PfP Training Centers PTC).

Potrivit şefului Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, locotenent-colonel Corneliu Fuior, reţeaua PTC reprezintă un forum eficient pentru contribuţia ţărilor neutre la dezvoltarea doctrinelor şi politicilor de instruire PfP în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii şi stabilizatoare. Fuior susţine că aderarea CPOMP la reţeaua educaţională a Parteneriatului este în concordanţă cu angajamentele asumate de ţara noastră în cadrul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) R. Moldova-NATO, în speţă în domeniul instruirii şi menţinerii păcii.
Experţii militari estimează că aderarea la PTC va contribui la dezvoltarea capacităţilor operaţionale şi de interoperabilitate ale Armatei Naţionale cu ţările participante la operaţiunile de menţinere a păcii. În acest context, va fi efectuat un studiu de fezabilitate privind dezvoltarea capacităţilor CPOMP. Deşi aderarea la reţeaua Centrelor de Educaţie şi Instruire a Parteneriatului pentru Pace reprezintă un proces complex, comunitatea euro-atlantică este gata să sprijine Republica Moldova în vederea realizării acestui obiectiv. La solicitarea Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Şcoala NATO din Oberammergau, coordonatorul principal al reţelei PTC, contribuie în prezent la elaborarea curriculum-ului pentru cursul observatorilor militari ONU. 

Reţeaua PTC este formată din instituţii de învătămînt de nivel academic şi centre de instruire din 14 ţări membre NATO şi Partenere, printre care - SUA, Austria, Suedia, Finlanda, Slovenia, Elveţia, Turcia, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Slovenia, România şi Ucraina. Reţeaua oferă o multitudine de cursuri de instruire, schimb de instructori, consultanţă, echipe mobile de evaluare şi instruire. Tematica cursurilor este variată şi este bazată pe operaţiuni de menţinere a păcii, combaterea terorismului, pregătirea ofiţerilor de stat major, relaţiile civil-militare, studierea limbii engleze, cursuri de terminologie militară, etc. 

De menţionat că CPOMP al Armatei Naţionale a fost creat în anul 2003. În perioada de referinţă, în cadrul CPOMP au fost instruiţi pentru îndeplinirea misiunilor în Zona se Securitate a R. Moldova 16 batalioane de infanterie, 7 companii de infanterie, 45 de observatori militari, 126 ofiţeri de stat major şi 73 de ofiţeri inferiori. Totodată, pentru operaţiunile sub egida ONU şi OSCE au fost instruiţi 30 de observatori militari, 24 ofiţeri de stat major şi 150 de militari pentru compania ONU în aşteptare. Alţi circa 170 de militari au fost instruiţi pentru îndeplinirea operaţiunii umanitare post conflict din Irak.

Maior Alexandru JOSAN,
Sef Serviciul Relatii Publice
Ministerul Apararii al R.Moldova