Nume
Parola
Vizualizări: 1504
Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu membrii delegaţiei Organizaţiei Evreieşti de Instruire ORT
Chisinau, 3 Septembrie 2009 — Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu membrii delegaţiei Organizaţiei Evreieşti de Instruire ORT (Resurse educaţionale şi treningul tehnologic), aflată în vizită în Republica Moldova în frunte cu directorul general al ORT Internaţional, Robert Singer. Din delegaţie mai fac parte directorul ORT-ului în CSI şi Ţările Baltice, directorul ORT-ului în Republica Moldova, precum şi un grup de jurnalişti americani specializaţi pe teme ce vizează educaţia profesională.   
 
Robert Singer l-a informat pe Vladimir Voronin despre istoria ORT-ului, etapa actuală de dezvoltare, despre activitatea Organizaţiei Evreieşti de Instruire în lume, în Europa, în CSI şi în Moldova în particular.

Directorul ORT Internaţional a remarcat activitatea de succes a ORT-ului în Republica Moldova, al cărei scop rezidă în promovarea deprinderilor de viaţă, necesare pentru depăşirea dificultăţilor cu care se confruntă actualmente populaţia; în dezvoltarea aptitudinilor economice, a mobilităţii profesionale şi sociale a persoanei. Pentru aplicarea proiectelor ORT-ului în  Moldova pe parcursul anului trecut au fost investite în total 2 mln de dolari, în programele acestei organizaţii fiind atraşi cetăţenii Republicii Moldova indiferent de apartenenţa etnică.
  
Robert Singer a apreciat înalt nivelul de conlucrare stabilit între ORT şi autorităţile moldovene, menţionînd că un asemenea parteneriat eficient a pus baza iniţierii în ţara noastră a unor noi proiecte, cu o amploare mai mare.  

Ilan Şor, directorul ORT-ului în Republica Moldova, s-a referit la unele proiecte concrete, realizarea cărora ORT-ul din Moldova, în cooperare cu autorităţi, este disponibil să iniţieze în cel mai scurt timp. Proiectul studioului computerizat mobil are drept scop promovarea Tehnologiilor Informaţionale în cele mai îndepărtate localităţi din ţara noastră. Cel de-al doilea proiect ţine de reorientarea profesională a femeilor. Iar cel de-al treilea constă în pregătirea specialiştilor în diverse domenii în bază de outsourcing, urmînd ca aceste aptitudini să fie utilizate în activităţi la domiciliu, inclusiv, pentru patroni de peste hotare, de către persoane cu disabilităţi sau persoane care nu au posibilitatea să se deplaseze la oficiu. În afară de aceste trei proiecte, la propunerea Federaţiei de Şah din Moldova, ORT-ul din Moldova va examina proiectul privind alfabetizarea generală în domeniul şahului, în cadrul căruia elevii din şcolile ţării ar avea posibilitatea să studieze bazele acestui joc.  
         
Şeful statului a dat o apreciere înaltă activităţii desfăşurate de ORT în domeniul educaţiei şi pregătirii profesionale a populaţiei în toată lumea şi, în special, în Republica Moldova. 

Vladimir Voronin a exprimat mulţumiri reprezentanţilor ORT-ului pentru activitatea fructuoasă îndreptată spre creşterea nivelului de trai şi a bunăstării atît a poporului evreu, cît şi a reprezentaţilor altor etnii din Republica Moldova, prin intermediul instruirii şi educaţiei.       

Preşedintele a menţionat că scopurile ORT-ului coincid cu sarcinile conducerii ţării noastre de îmbunătăţire a  calităţii vieţii fiecărui cetăţean, inclusiv, prin intermediul aplicării tehnologiilor avansate.   

În încheierea întrevederii, membrii delegaţiei i-au înmînat şefului statului un album foto care prezintă cele mai importante etape din istoria ORT-ului din Republica Moldova, începînd cu înfiinţarea sa, acum aproape 90 de ani.

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova