Nume
Parola
Vizualizări: 1496
Comunicat oficial: Preşedintele Vladimir Voronin s-a întîlnit cu Preşedintele rus, Dmitri Medvedev
Soci, 21 August 2009 — Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a efectuat o vizită de lucru în Federaţia Rusă, în cadrul căreia s-a întîlnit cu Preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Întrevederea a avut loc la reşedinţa de vară a şefului statului rus Bociarov Rucei din oraşul Soci. 

Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev au efectuat un amplu schimb de opinii vizînd relaţiile de colaborare moldo-rusă. O atenţie deosebită a fost acordată examinării unor posibile măsuri comune de depăşire a consecinţelor crizei financiar-economice, aceasta din urmă avînd un impact destul de negativ asupra volumului schimburilor de mărfuri dintre cele două ţări.   

În cursul întrevederii au fost discutate, de asemenea, chestiuni de actualitate care vizează cooperarea în cadrul Comunităţii Statelor Independente. Au fost făcute unele bilanţuri prealabile ale preşedinţiei Republicii Moldova în CSI. Cei doi Preşedinţi au abordat subiectul pregătirii pentru summit-ul şefilor de stat al CSI, care este planificat pentru luna octombrie la Chişinău şi în cadrul căruia se preconizează transmiterea de către Republica Moldova Federaţiei Ruse a mandatului de preşedinte în această organizaţie.         

O altă temă a discuţiilor a constituit reglementarea transnistreană, precum şi chestiunile vizînd reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”.

În cursul întîlnirii a fost discutată şi situaţia politică destul de dificilă creată în Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie.  

În declaraţiile pentru presă Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev au salutat caracterul permanent al consultărilor dintre cei doi şefi de stat – atît la nivel bilateral, cît şi în cadrul unor manifestări comune ale Comunităţii, fapt care facilitează soluţionarea operativă a diverselor chestiuni ce ţin de raporturile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova