Nume
Parola
Vizualizări: 1366
Dorin Chirtoacă: „Şcoala trebuie să fie în linia întâi pentru orice administraţie”
Chisinau, 20 August 2009 — La conferinţa anuală a pedagogilor din municipiul Chişinău, primarul general Dorin Chirtoacă a adresat un mesaj de salut profesorilor, totodată a menţionat realizările şi priorităţile administraţiei locale în domeniul educaţiei. „Pentru mine este o trăire şi un sentiment aparte atunci când mă întâlnesc cu Dumneavoastră, pentru că şcoala trebuie să fie un domeniu prioritar pentru orice administraţie”, a spus Dorin Chirtoacă.

Primăria municipiului Chişinău a menţinut şi în acest an sporul la salariu pentru cadrele didactice. „Am încercat să facem tot posibilul ca mărirea cu 20% a remunerării pedagogilor să fie menţinută şi în acest an - este adevărat cu o anumită dificultate, deoarece în bugetul municipiului pentru 2009 se înregistrează un deficit la încasări. Ca urmare a unor acţiuni nedrepte din partea Parlamentului şi Guvernului R. Moldova, au fost micşorate alocaţiile pentru municipiul Chişinău cu 600 mil. lei”, a explicat Dorin Chirtoacă. Primarul capitalei a mai spus că municipalitatea va menţine sporul la salariu pentru profesori şi în anul 2010, chiar dacă continuă perioada de criză.

La capitolul reparaţia instituţiilor de învăţământ, Primăria a menţinut volumul de 23 mil. lei, cât a fost prevăzut iniţial în buget. „Am decis ca la acest capitol să nu fie micşorate alocaţiile financiare, astfel încât să putem pregăti adecvat şcolile pentru noul an de studii”, a declarat primarul Chişinăului. În acest sens, Dorin Chirtoacă a insistat pe corectitudine şi transparenţă la desfăşurarea licitaţiilor pentru lucrările de reparaţie.

De asemenea, administraţia capitalei nu a admis să fie micşorat bugetul pentru odihna de vară a copiilor, iar pentru pregătirea către noul an şcolar, 7710 elevi din familii socialmente vulnerabile din Chişinău au primit câte un ajutor social în sumă de 600 lei. „Prin acţiunile Primăriei am făcut în aşa fel, încât criza să ocolească domeniul educaţiei. Având în vedere schimbările care au loc în societate, îmi doresc ca învăţământul să se apropie de standardele şi valorile europene”, a spus primarul general, Dorin Chirtoacă.

În acest sens, Primăria municipiului Chişinău va stabili un parteneriat public-privat de conectare gratuită la Internet în sistemul Wi-Fi în toate liceele din capitală. Edilul capitalei a menţionat în acest context şi formarea unei baze de date electronice cu materiale necesare pentru profesori şi elevi.  Primarul general Dorin Chirtoacă şi-a exprimat convingerea că Republica Moldova va ajunge la o libertate şi la un echilibru în domeniul educaţiei pe care îl au profesorii din Occident. „Doar în condiţii de libertate şi o anumită relaxare pentru cadrele didactice, apar mai uşor noi idei, mai rapid apar inovaţii şi noi metode de predare, în consecinţă ajungem la performanţe”, a menţionat Dorin Chirtoacă.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău