Nume
Parola
Vizualizări: 1339
Şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice municipale care a pus în discuţie măsurile de control al gripei umane, provocate de noul virus gripal A(H1N1)
Chisinau, 7 August 2009 — Astăzi a avut loc şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice municipale care a pus în discuţie măsurile de control al gripei umane, provocate de noul virus gripal A(H1N1).

În municipiul Chişinău au fost înregistrate 36 de cazuri suspecte de îmbolnăvire, dintre care, la două persoane s-a confirmat gripa de tip nou A(H1N1), a informat în cadrul şedinţei Mihai Moldovanu, directorul Direcţiei Sănătăţii a mun. Chişinău. Mihai Moldovanu a mai comunicat că instituţiile medicale primare sunt pregătite să facă faţă în caz de o situaţie mai gravă, de asemenea, spitalul municipal de boli infecţioase „Toma Ciorbă” poate fi reprofilat în orice moment în caz de pandemie.

La şedinţa Comisiei antiepidemice municipale s-a decis ca subdiviziunile Primăriei să întreprindă măsuri de informare şi instruire continuă asupra simptoamelor gripei de tip nou A(H1N1), astfel în toate instituţiile de învăţământ – săli de studii, cantine, grupuri sanitare etc., vor fi afişate informaţii despre măsurile de prevenire a gripei. În perioada 1 - 3 septembrie, în şcoli se vor desfăşura orele sănătăţii în cadrul cărora profesorii vor informa elevii despre acţiunile necesare de preîntâmpinare a gripei.

De asemenea, toate întreprinderile şi instituţiile din capitală sunt obligate să respecte cu stricteţe normele de igienă: dezinfectarea spaţiilor, asigurarea condiţiilor igienice pentru angajaţi, instalarea uscătoarelor de mâini şi a săpunului lichid în grupurile sanitare. În toate şcolile, grădiniţele şi alte instituţii de învăţământ, până la începutul anului de studii, în grupurile sanitare se vor instala uscătoare electrice şi săpun lichid.

În transportul public se va efectua igienizarea permanentă a unităţilor, în punctele sanitare de la staţiile terminus se vor asigura condiţii igienice pentru şoferi. Administratorii pieţelor comerciale de pe teritoriul municipiului Chişinău, la fel vor asigura măsurile necesare de profilaxie şi de igienă.

Conform hotărârii Comisiei antiepidemice municipale, Direcţia sănătăţii va realiza instruirea continuă a personalului medical în aspectele diagnosticării, profilaxiei şi controlului infecţiei gripale de tip nou A(H1N1), de asemenea, va menţine starea de alertă sporită în instituţiile  medicale.

Autorităţile municipale recomandă celor care au călătorit în străinătate să se adreseze de urgenţă la medic în caz de apariţie a semnelor de gripă.

7.08.09

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău