Nume
Parola
Vizualizări: 6105
Instrumente ale presei online insusite de jurnalisti
Chisinau, 5 Februarie 2013 — În perioada 1-3 februarie 2013, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat cea de-a doua instruire intitulată Jurnalismul on line - practici şi tendinţe, pentru 20 de jurnalişti din Moldova (Bălţi, Chişinău, Ialoveni, Comrat), inclusiv din regiunea transnistreană (Bender, Tiraspol, Dubăsari).

Cursul de instruire a fost organizat de CJI în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Seminarul a început cu analiza temelor pentru acasă - subiecte pentru mass-media online realizate de jurnalişti pentru acest training. Participanţii, împreună cu trainerii Liliana Barbaroşie şi Ludmila Bogheanu, au analizat structura, lead-ul şi elementele multimedia utilizate de jurnalişti. Pentru a face textul mai atractiv şi pentru a menţine atenţia cititorilor, jurnaliştii au învăţat cum să completeze materialul jurnalistic cu instrumente grafice (hărţi, diagrame, tabele), cu colaje din fotografii şi bucăţi audio. Potrivit Marinei Coval, reporter ziarul SP (Bălţi) training-ul i-a fost de mare folos. Deşi are deja experienţă în calitate de administrator al site-ului www.esp.md, cu ajutorul acestui program de instruire a învăţat care este specificul materialelor online şi cum să-şi eficientizeze munca la site cu ajutorul instrumentelor presei online.

În a treia zi de instruire, cei 20 de jurnalişti au vizitat Azilul Republican pentru bătrâni şi pensionari din Chişinău. Realizând fotografii, interviuri radio şi video, jurnaliştii au făcut cunoştinţă cu directorul şi lucrătorii azilului, dar şi cu locatarii acestuia. Având la bază istorii concrete de viaţă, jurnaliştii s-au documentat despre bătrânii singuratici îngrijiţi în astfel de instituţii, problemele cu care se confruntă aceştia zi de zi, dar şi să pregătească mai multe subiecte pentru media online, care urmează a fi publicate pe blogurile personale ale participanţilor.

Precizăm că, acelaşi grup de jurnalişti au participat la prima instruire în domeniul mass-media online, în perioada 16-18 noiembrie 2012. Pentru detalii accesaţi link-ul următor - http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=761&Itemid=1.
După finisarea programelor de instruire, CJI va lansa următoarea componentă a proiectului şi anume scrierea materialelor comune multimedia de către 10 echipe mixte de jurnalişti. Componenta prevede crearea a 10 echipe mixte de jurnalişti care reprezintă instituţii media de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor scrie materiale comune multimedia, abordând diverse subiecte sociale.
Proiectul intitulat „Îmbunătăţirea capacităţilor mass-media din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin promovarea participării civice”, este implementat de CJI, în parteneriat cu ONG-urile Stels Terra şi Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Scopul Programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor local.

Acest proiect este realizat cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).