Nume
Parola
Vizualizări: 8557
Conferința Mondială a Radiocomunicaţiilor 2015
Chisinau, 2 Noiembrie 2015 — Astăzi, 2 noiembrie 2015, la Geneva, Elveția, și-a deschis lucrările Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor 2015 (WRC-15). La reuniune participă peste 3800 de delegaţi din statele membre ale Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), inclusiv observatori din partea sectorului privat şi ai organizaţiilor internaţionale. Republica Moldova este reprezentată la for de o delegație condusă de viceministrul TIC, Dumitru Parfentiev.

Pe agenda reuniunii sunt incluse peste 20 de chestiuni dedicate gestionării spectrului de frecvenţe radio pentru diferite servicii de radiocomunicaţii, distribuirii benzilor de frecvenţe şi armonizării utilizării lor de către diferite sisteme de radiocomunicaţii, modificării procedurilor de coordonare şi de notificare a frecvenţelor. Vor fi examinate părţile relevante ale sistemului internaţional de reglementare a spectrului de frecvenţe radio, ținând cont de dezvoltarea sistemelor şi tehnologiilor de radiocomunicaţii existente, în curs de dezvoltare şi celor ce țin de viitor. Adiţional, se va decide asupra celor mai eficiente metode de utilizare a resurselor limitate ale spectrului de frecvenţe radio şi a managementului spectrului de frecvenţe radio şi orbitelor de satelit.

De asemenea, vor fi abordate aspecte ce țin de alocarea benzilor noi de frecvente, care ar face comunicatiile mobile mai rapide și ar spori siguranța transporturilor avia prin monitorizarea localizării avioanelor. Un subiect aparte îl va constitui alocarea frecventelor pentru mașinile inteligente (smart cars), pentru sateliți și comunicații în cazul calamitaților naturale.

Conferinţa Mondială a Radiocomunicaţiilor se organizează odată la 3-4 ani şi are mandatul de a examina şi revizui Regulamentul Radiocomunicaţiilor UIT, tratat internaţional, ce reglementează utilizarea spectrului de frecvenţe radio şi a resurselor orbitelor de satelit. Deciziile aprobate la WRC sunt acceptate și implementate în toate cele 193 de state-membre ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.