Nume
Parola
Vizualizări: 6118
Soluţii pentru sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor din Moldova şi experienţa în domeniu a Estoniei
Chișinău, 4 Aprilie 2013 — Accesul la educaţie şi servicii de sănătate prietenoase tinerilor a fost principalul subiect discutat în cadrul mesei rotunde, organizată miercuri la Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, cu participarea Viceministrului Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor din Moldova şi experţilor din Estonia, aflaţi la Chişinău pentru a împărtăşi experienţa lor în domeniu cu partenerii moldoveni.

Situaţia actuală privind sănătatea şi dezvoltarea tinerilor din Moldova, calitatea serviciilor oferite adolescenţilor, bunele practici internaţionale prin prisma exemplului de succes al Estoniei, soluţiile pentru ameliorarea situaţiei curente în ţara noastră şi oportunităţile de viitor s-au aflat în prim-planul dialogului din cadrul mesei rotunde de la Chişinău cu participarea factorilor de decizie, specialiştilor şi experţilor naţionali şi internaţionali.

„Suntem la jumătate de cale în domeniul dezvoltării serviciilor prietenoase tinerilor în Moldova. Unii au avansat mai mult, beneficiind şi de suportul administraţiei locale, alţii trebuie să depună eforturi mai multe în acest sens. Iată de ce 2013 va fi un an decisiv în organizarea serviciilor prietenoase tinerilor în ţară”, a afirmat Viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu.

Un accent deosebit a fost pus de către participanţii la eveniment pe nevoia unor servicii de sănătate şi dezvoltare pentru adolescenţi – de calitate şi prietenoase – mai ales în contextul migraţiei, când profesioniştii din domeniu, organizaţiile non-guvernamentale, Centrele prietenoase tinerilor şi comunităţile trebuie să completeze şi unele funcţii specifice familiilor.

Coordonatorul Naţional al Proiectului „Generaţie Sănătoasă”, Dr. Galina Leşco, a prezentat participanţilor la masa rotundă tendinţele actuale în sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor, acţiunile strategice realizate – politicile, informaţiile, serviciile şi abordările intersectoriale, precum şi dificultăţile şi oportunităţile pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate de calitate pentru adolescenţi.

Bunele practici internaţionale, cu accent pe experienţa Estoniei în domeniul sănătăţii şi dezvoltării tinerilor, au fost prezentate în cadrul mesei rotunde de Dr. Kai Haldre, Şefa Centrului de medicină a Reproducerii şi cercetător ştiinţific la Universitatea din Tartu; Dr. Mairi Kaha, Preşedintele Asociaţiei pentru Sănătatea Sexuală din Estonia; şi Triin Raudsepp, Coordonatorul Proiectului Centrelor de Consiliere pentru Tineri din Estonia.

„Elementele cheie care au contribuit la reuşita Estoniei sunt ONG-urile active, discuţiile publice privind subiectele cele mai sensibile, legislaţia, serviciile prietenoase tinerilor, inclusiv consultaţiile online, şi reţeaua medicilor de familie”, a remarcat Dr. Kai Haldre. Iar Dr. Mairi Kaha a menţionat că în prezent în Estonia funcţionează 18 Centre de Consiliere prietenoase Tinerilor, după crearea primului centru în 1991.

Experţii estonieni au relevat rolul benefic în menţinerea unor indicatori pozitivi ai sănătăţii adolescenţilor din Estonia mai ales prin intermediul celor două strategii cheie: Reţeaua Centrelor de consiliere pentru tineri şi prezenţa în curricula obligatorie din şcoală a obiectului de educaţie pentru sănătate.

Pe aceleaşi coordonate ale nevoii unei generaţii sănătoase de adolescenţi în Moldova se înscrie şi atelierul de lucru în organizarea serviciilor de consiliere on-line în cadrul Reţelei Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (3 aprilie 2013) și trainingul de sporire a capacității profesioniştilor din Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor în abordarea subiectelor sensibile în educația pentru sănătate a adolescenţilor (4-5 aprilie 2013).

În cadrul acestor activități este valorificată, de asemenea, experienţa avansată a Estoniei în consilierea on-line a tinerilor pe subiecte axate pe sănătatea, educaţia şi dezvoltarea adolescenţilor. Acţiunea este organizată în cadrul iniţiativei comune a Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri” și Asociaţiei pentru Sănătatea Sexuală din Estonia, cu suportul oferit de Fondul Estonian pentru Dezvoltare și Cooperare, Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Agenţia Elveţiană pentru Cooperare şi Dezvoltare (SDC).

. . .

Asociaţia obştească „Sănătate pentru Tineri”
str. Socoleni, 19, MD 2020, Chişinău, Republica Moldova,
Tel.: (373.22) 40.66.34, tel./fax: (373.22) 40.66.32
E-mail: info@neovita.md
Web: www.neovita.md