Nume
Parola

Fă-ți cont de companie/organizație pentru a-ți crește prezența în presă și mediul online

  • 11 352 comunicate de presă
  • 139 instituţii/companii înscrise
  • 329 jurnalişti înscrişi
  • 474 utilizatori înscrişi
Vizualizări: 78
23 Martie 2023 — În perioada 21-23 martie, Delegația Republicii Moldova la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) participă la cea de-a 44-a Sesiune a Congresului. Războiul din Ucraina și solidaritatea autorităților locale din țările membre ale Consiliului Europei cu poporul ucrainean, alegerea primarilor prin vot direct, rolul autorităților locale și regionale în consolidarea democrației participative, viitorul Consiliului Europei, au fost printre temele de pe agenda evenimentului organizat la Strasbourg.
Vizualizări: 113
22 Martie 2023 — La 20 martie curent, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Orașelor din România (AOR) au obținut o victorie importantă– obținerea personalității juridice a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). CALRRM a fost constituit de către CALM și ACoR în 2013, ulterior și AOR s-a alăturat acestei inițiative care are drept obiectiv consolidarea relațiilor de cooperare dintre autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova și România, identificarea modalităților prin care se pot transfera cunoștințe în domeniul administrației publice locale, precum și modalități de promovare reciprocă a drepturilor și intereselor autorităților locale în cadrul instituțiilor europene.

Vizualizări: 138
21 Martie 2023 — Stimați reprezentanți ai autorităților publice locale, dragi prieteni,

Vă anunțăm cu bucurie despre celebrarea a treisprezece ani de la crearea CALM, asociație ce a reușit să unească în jurul său unii dintre cei mai valoroși Oameni pe care îi are acest pământ, primarii și angajații din APL.

Totul a pornit de la o idee a unui grup de entuziaști, primari și experți care au mers la sfârșitul anului 2009 să vadă cum funcționează o asociație a autorităților locale din Bulgaria și ce beneficii aduce aceasta în activitatea primăriilor și a țării.
Vizualizări: 203
21 Martie 2023 — Primara municipiului Strășeni, vicepreședinta CALM, Valentina Casian; primarul municipiului Chișinău, vicepreședintele CALM, Ion Ceban și primarul municipiului Cahul, vicepreședintele CALM, Nicolae Dandiș, au primit trofeul „Omul Anului”. Distincția este oferită de către revista „Vip Magazin” personalităților notorii care au înregistrat rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate.
Vizualizări: 177
21 Martie 2023 — Prezența reprezentanților APL în procesul de monitorizare a implementării Strategiei de reformă va permite ca guvernarea să cunoască foarte bine toate aspectele, inclusiv problemele care pot apărea în anumite situații.

La 15 martie, curent, Guvernul a aprobat Strategia de reformă a administrației publice centrale și locale pentru anii 2023-2030.
Vizualizări: 359
7 Martie 2023 — Circa 200 de primare și primari, reprezentante și reprezentanți ale administrației publice locale, centrale, și ale comunității internaționale, s-au reunit la 3 martie, la Palatul Republicii din Chișinău, în cadrul Conferinței Naționale a Femeilor Primare, sub genericul: „Rolul și contribuția femeilor lidere în promovarea dezvoltării locale durabile și incluzive, promovarea păcii și coeziunii sociale în Moldova”. Conferința a fost moderată de Nadejda Darie, expertă CALM și coordonatoare a Rețelei Femeilor din cadrul CALM și primarul localității Zberoaia, raionul Nisporeni, Dinu Guțuțui.
Vizualizări: 1072
14 Octombrie 2022 — Membrii Biroului executiv al CALM s-au întrunit în ședință la 12 octombrie, curent. Problemele stringente abordate de către aleșii locali au vizat politica fiscală și bugetară pentru anul 2023, lipsa resurselor financiare în bugetele locale pentru a acoperi cheltuielile de întreținere a serviciilor comunale în ultima decadă a anului curent și necesitatea compensării acestora de către Ministerul Finanțelor; salarizarea precară în APL și lipsa perspectivelor pentru anul 2023, mai ales că și așa numita majorare de 5.
Vizualizări: 1524
12 Octombrie 2022 — CALM condamnă modul în care organele de forță ale statului au descins la domiciliu și la serviciul primarului municipiului Hâncești, Alexandru Botnari. Fără a-i fi asigurată prezumția nevinovăției și linșajul mediatic la care a fost supus alesul local, căruia mii de cetățeni ai Republicii Moldova i-au acordat votul de încredere pentru al cincilea mandat, ne duce cu gândul la perioada de care crezusem cu toții că am scăpat.
Vizualizări: 1069
8 Septembrie 2022 — La 7 septembrie a avut loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Situația gravă din domeniul salarizării angajaților APL, lipsa politicilor de motivare a acestora, tărăgănarea procesului de descentralizare și necesitatea reformării Consiliilor raionale, lipsa dialogului instituționalizat între CALM/APL și APC, dificultățile în procesul de asigurare a cetățenilor cu masă lemnoasă, au fost principalele subiecte dezbătute de către cei circa 100 de aleși locali și alți reprezentanți ai APL prezenți la eveniment, cu Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, Ministra Mediului Iuliana Cantaragiu și Secretarul General al Guvernului Dumitru Udrea.
Vizualizări: 1272
4 August 2022 — Membri ai Biroului Executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au abordat în cadrul unei întrevederi cu Președinta Maia Sandu tot spectrul de probleme actuale din APL, printre acestea fiind descentralizarea financiară, dialogul instituționalizat între CALM/APL și autoritățile centrale, salarizarea mică a funcționarilor din administrația locală, necesitatea revizuirii statutului APL de nivelul II, administrarea proprietăților, gestionarea deșeurilor etc.

În cadrul întrevederii care a avut loc la Președinție la 3 august, Maia Sandu a îndemnat primarii să devină promotori activi ai integrării europene a localităților lor.