Nume
Parola
Vizualizări: 8540
Salariile vor fi diferențiate în funcție de calificare
Chisinau, 18 Noiembrie 2016 — Un proiect de lege ce are drept scop perfecționarea normelor salariale, diminuarea plăților salariale neformale și sporirea protecției sociale ale salariaților din sectorul real al economiei, a fost aprobat de Parlament în lectura a doua.

Principala prevedere a proiectului se referă la posibilitatea ca în baza cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, salariile de funcție să fie diferențiate în raport cu calificarea, gradul de pregătire profesională și competență a salariatului, precum și de gradul de răspundere pe care îl implică funcțiile executate și complexitatea lor.

Aceste modificări sunt necesare deoarece, unii angajatori stabilesc pentru toți angajații săi, indiferent de calificare și celelalte criterii menționate mai sus, salariul de funcție la nivelul cuantumului mininm garantat al salariului în sectorul real, care, începând cu 1 mai 2016 constituie 2100 lei.

Angajatorii, după părerea autorului, recurg la aceasta pentru a diminua fondul de salarizare din care se achită impozite, taxe și contribuții, precum și de a plăti o parte a salariului în mod neoficial.

Implementarea prevederii va permite ca salariul tarifar pentru categoria I de calificare în sectorul real se va stabili prin negocieri colective la nivel de ramură, în mărime cel puțin egală sau care depășește cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit anual prin Hotărâre de Guvern.

Autor: Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.MD”

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă