Nume
Parola
Vizualizări: 6289
ONG de media cer SIS, PG și MAI să se autosesizeze pe marginea declarațiilor jurnalistei Natalia Morari
12 Iulie 2016 — Declarație

Organizațiile neguvernamentale de media cer Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze și să cerceteze informațiile făcute publice de jurnalista și moderatoarea talk-showului ”Interpol”, Natalia Morari, în emisiunea de luni, 11 iulie 2016, privind planificarea unor provocări și tentativele de intimidare care ar fi comandate, din spusele surselor jurnalistei, de către ”șefii unei instituții de stat”.

Un stat democratic și de drept trebuie să asigure securitatea tuturor cetățenilor săi, iar securitatea exercitării profesiei de jurnalist este o condiție esențială pentru monitorizarea de către mass-media a felului în care sunt gestionate treburile publice de către guvernanți. Orice amenințare și intimidare a jurnaliștilor pentru critică este inadmisibilă și nu poate fi tolerată. Mai mult decât atât, aceste fapte sunt pedepsite de legislația în vigoare a Republicii Moldova.

Cerem organelor abilitate ale statului, care ar trebui să acționeze în interesul public și nu în interesul formațiunilor politice aflate la guvernare, să inițieze o anchetă în baza declarațiilor jurnalistei Natalia Morari, să investigheze obiectiv cazul și să informeze opinia publică despre rezultatele anchetei, eventual, despre măsurile întreprinse în acest caz.


Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova