Nume
Parola
Vizualizări: 4451
Invitație la dezbaterea: ”Transparența procesului decizional: legi și practici pe ambele maluri ale Prutului”
Chisinau, 28 Martie 2016 — Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, Societatea Academică din România şi Academia de Advocacy (Timişoara) vă invită să participați, marţi, 29 martie 2016, între orele 11.00 – 13.00, la dezbaterea ”Transparența procesului decizional: legi și practici pe ambele maluri ale Prutului”. Evenimentul va avea loc în sala de conferinţe a hotelului „Jolly Alon” (mun. Chişiău, strada Maria Cebotari, nr. 37).

Vor fi lansate și dezbătute rezultatele a două analize comparative, realizate în cadrul proiectului Podul bunei guvernări, care tratează asemănările și deosebirile referitoare la accesul la informația de interes public și transparența decizională în cele două țări.

În premieră, va fi prezentată o analiză a rapoartelor de activitate depuse de ministere, consilii raionale/judeţene şi primării de la momentul în care legile au intrat în vigoare atât în Republica Moldova, cât și în România, dar și a modului în care au răspuns aceste instituții solicitărilor de organizare a unor dezbateri publice potrivit legilor transparenței decizionale, în anii 2013 și 2014.

Felul în care autoritățile și instituțiile publice își prezintă activitatea demonstrează cum acestea au cheltuit banii publici.

Care sunt instituțiile statului care își păstrează secretă activitatea față de opinia publică?

Ce scriu instituțiile atunci când cred că nu le verifică nimeni?
Care sunt instituțiile care respectă recomandările legii în privința conţinutului rapoartelor de activitate?

La eveniment vor participa experţi ai Asociaţiei Presei Independente, reprezentanții Cancelariei de Stat, ministerelor, consiliilor raionale. Printre vorbitori vor fi ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, coordonator editorial România Curată Alianței, Mihai Goțiu, experta transparență decizională, Academia de Advocacy, Sorana Greucean, etc.

Agenda întâlnirii:

11.00 – 12.00 – Prezentarea rezultatelor celor două analize
12.00 – 12.30 – Dezbaterea concluziilor și recomandărilor
12.30 – 13.00 – Întrebări și răspunsuri
13.00 – Bufet suedez

Pentru confirmare și alte informații:
Stela Roman, stela.roman@api.md, tel.: 0(22)-21-06-02