Nume
Parola
Vizualizări: 11168
Siguranța online, prerogativa de bază a cooperării dintre MTIC și Consiliul Europei
Chișinău, 24 Februarie 2016 — Asigurarea respectării drepturilor omului pe Internet și informarea opiniei publice despre riscurile existente în mediul online, au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii Ministrului TIC, Vasile Botnari, cu Jose Luis Herrero, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, și Leila Marshania, reprezentant al Direcției drepturile omului și supremația legii a CoE.

Ministrul Botnari a mulțumit reprezentanților CoE pentru suportul acordat în realizarea proiectelor de dezvoltare a sectorului TIC, subliniind că ”asistența și expertizele acordate de către Consiliul Europei, de-a lungul timpului, au contribuit la promovarea și crearea premiselor necesare pentru consolidarea respectării drepturilor omului în procesul de implementare a Agendei Digitale a Republicii Moldova”.

Un subiect aparte al discuțiilor a fost Programul național al securității cibernetice, adoptat de către Guvernul Republicii Moldova în octombrie 2015. ”Expertiza juridică a specialiștilor Consiliului Europei pe marginea Proiectului programului a contribuit esențial la îmbunătățirea calității acestuia. Mizăm și în continuare pe suportul CoE în elaborarea actelor legislative privind dezvoltarea standardelor de securitate cibernetică în Republica Moldova”, a menționat Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari.

”Asigurarea respectării drepturilor omului în mediul virtual, dar, totodată, și a libertății de exprimare și protecția datelor cu caracter personal, reprezintă dezideratele lumii moderne, când tehnologiile informaționale capătă o importanță tot mai mare în viața de zi cu zi. În acest sens, Consiliul Europei este deschis pentru implementarea proiectelor comune pe acest segment”, a specificat la rândul său, Jose Luis Herrero, șeful Oficiului CoE în Republica Moldova.

În același timp, în cadrul întrevederii, s-a convenit organizarea, în paralel cu Moldova ICT Summit 2016, a unei conferințe privind drepturile omului pe Internet, cu participarea societății civile, actorilor guvernamentali și reprezentanții mediului de afaceri. În cadrul evenimentului urmează să fie prezentat și Raportul Consiliului Europei privind respectarea drepturilor omului pe Internet în Republica Moldova.