Nume
Parola
Vizualizări: 7249
Relațiile moldo-suedeze pe segmentul TIC vor fi consolidate
Chișinău, 12 Noiembrie 2015 — Evoluția relațiilor moldo-suedeze pe segmentul TIC și a proiectelor comune în acest domeniu, au fost discutate, astăzi, 12 noiembrie 2015, în cadrul întrevederii ministrului în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, doamna Signe Burgstaller.

În debutul întâlnirii, Pavel Filip a felicitat înaltul oaspete cu ocazia numirii sale în funcția de șef al diplomației suedeze la Chișinău, exprimându-și înalta apreciere pentru asistența acordată Republicii Moldova de către administrația de la Stockholm în realizarea mai multor proiecte. În mod special a fost evidențiat suportul părții suedeze în crearea și dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC și în elaborarea Studiului de fezabilitate pentru implementarea Serviciului 112.

”Consultanții internaționali contractați de Nordic Investment Bank au prezentat Studiul privind crearea Serviciului unic de urgență 112 în Republica Moldova, iar în baza acestui document, Ministerul a pregătit un set de proiecte de decizii de Guvern, ce țin deja nemijlocit de implementarea acestuia”, a precizat ministrul Pavel Filip.

Discuțiile purtate au vizat, de asemenea, Strategia națională Moldova Digitală 2020 și Strategia de creștere a competitivității industriei IT. Pavel Filip a informat că aceste documente complexe de politici corespund obiectivelor stabilite în ”Agenda Digitală pentru Europa” și vizează modernizarea infrastructurii, asigurarea securității cibernetice, dezvoltarea conținutului digital și a abilităților profesionale în domeniul TIC.

În această ordine de idei, Signe Burgstaller, Ambasadoarea Regatului Suediei a dat asigurări că partea suedeză va susține în continuare proiectele Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, care au ca scop asigurarea premiselor necesare pentru dezvoltarea industriei tehnologiei informației şi crearea unui mediu de afaceri competitiv pe plan regional, edificarea unei Societăți Informaționale moderne și dezvoltarea unei educații digitale de calitate. „Sectorul TIC este parte dinamică a economiei Suediei, putem găsi împreună puncte de convergență atât pentru experți, cât și pentru companiile din acest domeniu” a conchis diplomatul suedez.