Nume
Parola
Vizualizări: 3560
Şcolile profesionale vor instrui specialişti în sectorul energiei din biomasă
13 Octombrie 2015 — Şcolile profesionale din R. Moldova lansează noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzând astfel cererii de profesionişti solicitaţi în sectorul energetic. Iniţiativa aparţine Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, care sprijină autorităţile în crearea unui sistem național de formare profesională a muncitorilor calificați în sector.

Ministerul Educaţiei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au semnat astăzi un Memorandum de parteneriat în dezvoltarea sectorului de învățământ profesional tehnic.

Ministrul Educației Corina Fusu a exprimat mulțumiri Uniunii Europene şi Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru „susţinerea unui proiect de viitor, care ne va ajuta să sporim securitatea energetică a Republicii Moldova”. „Documentul semnat astăzi vine să sprijine Ministerul Educaţiei în angajamentele asumate privind modernizarea învățământului profesional tehnic și adaptarea ofertei curriculare la cerințele pieței muncii”, a afirmat doamna Ministru.

Deja în acest an de învăţământ, elevii din trei şcoli profesionale tehnice din R. Moldova vor studia noile specialităţi „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria Silvicultor şi „Centrale termice pe biocombustibil solid” pentru meseria Operator în sala de cazane. Este vorba de şcolile profesionale din s. Cuhureştii de Sus, rl Floreşti; or. Orhei şi şcoala Nr 3 din Chişinău.

„Semnarea Memorandumului cu Ministerul Educaţiei reprezintă continuarea parteneriatului strategic iniţiat acum trei ani datorită căruia deja peste 19.000 de elevi din 340 de şcoli au studiat cursul de energie regenerabilă, curs ce a demonstrat importanţa educaţiei eco în rândul tinerei generaţii. La fel de valoroasă este pregătirea viitorilor profesionişti solicitaţi pe piaţa de producere şi consum a energiei din biomasă. Pilotarea noilor module inovative în şcolile profesionale reprezintă un efort comun în oferirea unei căi mai sustenabile pentru dezvoltarea R. Moldova şi în creşterea cetăţenilor responsabili ce vor schimba viitorul R. Moldova ”, susţine Dafina Gercheva, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova, coordonatoare rezidentă ONU în Moldova.

Şcolile profesionale menţionate vor preda specialităţile noi în baza programului educaţional elaborat cu sprijinul financiar al Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, elevii vor avea acces direct la tehnologiile studiate, în şcoli fiind instalate centrale termice pe biomasă de diferit tip, iar pe teritoriul şcolilor fiind plantate salcie şi salcâm energetic, achiziţii realizate din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

“Suntem bucuroşi să participăm la semnarea Memorandumului dintre Proiectul Energie şi Biomasă şi Ministerul Educaţiei. Obiectivul cheie al investiţiilor Uniunii Europene realizate prin acest proiect rezidă în asigurarea dezvoltării sectorului energiei din biomasă ce solicită specialişti bine instruiţii, apţi să opereze şi să valorifice la maxim noile tehnologii din sector. Un alt aspect pozitiv este faptul că în anii ce urmează sectorul energiei din biomasă va oferi tot mai multe oportunităţi de angajare pentru oamenii din R. Moldova!”, a subliniat Alexandre Darras, attaché – manager de proiect în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

Pe durata cursului de studiu, viitorii specialişti vor efectua vizite de studiu la producătorii de biocombustibil, la instituţiile racordate la sisteme de încălzire pe biomasă, la întreprinderi de asamblare şi producere a cazanelor pe biomasă în R. Moldova.

„Şcolile profesionale, parte a noului curs educaţional, vor beneficia de asistenţa Centrului Unic de Informare în sectorul energiei durabile, activităţile de iniţiere a căruia au fost lansate în octombrie curent de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică. Viitorii specialişti, inclusiv managerii energetici, vor putea participa la instruirile organizate în cadrul Centrului, vor face schimb de informaţii şi vor beneficia de expertiza specialiştilor în sector”, afirmă Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Mai multă informaţie despre proiect găsiţi pe www.biomasa.md.

Contact pentru mass-media

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839983, ina.zglavuta@undp.org

Lina Acălugăriţei, specialist în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor, Proiectul Energie şi Biomasă, Tel: 022839986, lina.acalugaritei@undp.org