Nume
Parola
Vizualizări: 3878
Responsabili din primăria Chişinău și companii de engineering au fost instruiţi privind avantajele Contractelor de Performanță Energetică
30 Iulie 2015 — 35 de specialişti din autoritățile publice centrale și locale și companii de engineering au fost instruiți privind aplicarea contractelor de performanță energetică la două traininguri desfășurate în cadrul Proiectului ESCO Moldova, în perioada 28-30 iulie curent. ESCO reprezintă o unitate privată de afaceri care oferă soluții financiare și tehnice integrate pentru obținerea economiilor de energie, iar compensațiile sale generale sunt legate de performanțele soluțiilor implementate.

Instruirile au fost organizate pentru a dezvolta capacităţile instituțiilor publice, în special a Primăriei municipiului Chișinău, precum și a antreprenorilor, în domeniul contractării de servicii energetice, spune managerul Proiectului ESCO Moldova, Nicolae Zaharia.

„Sunt sigur că serviciile energetice vor fi în curând aplicate pe larg, având în vedere avantajele multiple pentru beneficiari, cum ar fi diminuarea riscurilor tehnice și financiare. La rândul lor, companiile ce participă la eveniment, înțeleg complexitatea serviciilor energetice, căci companii ESCO pot deveni doar acelea cu adevărat profesioniste în domeniu, cu o reputație bună și cu intenția de a rămâne pe piață”, afirmă Nicolae Zaharia.

La seminare au fost prezentate diverse tipuri de contracte de performanță energetică (CPE), modele de finanțare din surse terțe a CPE și opțiuni de împărțire a economiilor între compania ESCO și beneficiar, specificul achizițiilor publice a serviciilor energetice.

Totodată, expertul internațional, Kostas Konstantinou, a prezentat exemple de succes de implementare a Contractelor de Performanță Energetică în țările UE. Unul dintre acestea a fost schimbarea iluminatului stradal și opțiunile posibile de contractare a serviciilor – cazuri când, după schimbarea corpurilor de iluminat, energia electrică este livrată de compania ESCO sau, în continuare, de furnizorul obișnuit. De asemenea, au fost examinate opțiunile de includere a lucrărilor de modernizare a infrastructurii, cum ar fi rețelele electrice adiacente, în pachetul de servicii energetice și impactul acestora asupra perioadei de recuperare a investiției.

Proiectul ESCO Moldova își propune să reducă volumul emisiilor de CO2 directe cu cel puțin 68.000 tone datorită proiectelor CPE sprijinite şi a emisiilor indirecte de CO2 cu cel puțin 240.000 tone în perioada de impact al proiectului. Totodată, va fi sprijinită Primăria Chişinău la îmbunătățirea utilizării energiei în clădirile din capitală, în mod special, în clădirile din subsectorul instituţional şi în blocurile locative din sectorul rezidențial.

Până la finele proiectului, este planificată realizarea a 20 de proiecte de eficiență energetică, care vor funcționa în bază de contracte de performanță energetică: Acestea vor contribui la crearea condițiilor mai bune în clădirile sectorului rezidențial și public din municipiul Chișinău.
Proiectul „ESCO transformarea pieței pentru eficiență energetică” are o perioadă de implementare de 4 ani (2014-2018), cu un buget total de 1.450.000 dolari SUA, finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF) și co-finanțat si implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.
Informaţie de contact

Nicolae Zaharia, Manager Proiect, PNUD Moldova, tel.: (373 22) 901 270, nicolae.zaharia@undp.org