Nume
Parola
Vizualizări: 6222
API constată tendinţe de manipulare informaţională în mass-media
Chişinău, 16 Iunie 2014 — Luni, 16 iunie 2014, Asociaţia Presei Independente (API) a lansat primul raport de monitorizare trimestrială a instituţiilor mass-media privind prezentarea subiectelor de interes public major pentru stabilirea posibilelor tendinţe de manipulare informaţională. În raport sunt inserate rezultatele analizei de conţinut a 12 instituţii mass-media din Republica Moldova (presă scrisă, audiovizual şi presă online), efectuată în perioada februarie-aprilie 2014. De asemenea, raportul conţine un capitol special privind reflectarea diferendului din Ucraina de către cinci posturi de televiziune din Federaţia Rusă, retransmise în Republica Moldova.

Autorii raportului constată anumite tendinţe de manipulare informaţională, la care recurg unele instituţii mass-media din Republica Moldova, tendinţe care se manifestă preponderent prin selectarea subiectelor jurnalistice în funcţie nu de importanţa acestora şi gradul de interes public, ci de preferinţele şi agenda patronilor media. Astfel, unele instituţii de presă fie au evitat să mediatizeze anumite subiecte de interes public, fie au oferit informaţii sumare, fără a prezenta un tablou complex şi a le acorda consumatorilor suficiente detalii pentru a înţelege ce se întâmplă într-un caz sau altul. Un alt procedeu de manipulare informaţională, la care au recurs constant unele instituţii mass-media monitorizate, a constat în exacerbarea (exagerarea) faptelor, cu scopul de a perpetua şi promova anumite mesaje, dar şi de a discredita protagoniştii. În unele cazuri, instituțiile mass-media monitorizate au asigurat un pseudo-pluralism de opinii, fiind selectate surse şi opinii care să exprime acelaşi gând, să transmită acelaşi mesaj şi să fie avocaţi ai aceleiaşi cauze, cu scopul de a perpetua percepţia pozitivă sau negativă despre anumiţi actori.

API a monitorizat timp de o săptămână (18-24 aprilie 2014) şi reflectarea diferendului din Ucraina şi a conflictului ruso-ucrainean de către cinci posturi de televiziune ruseşti retransmise în Moldova (NTV, Pervyi Kanal, RTR, REN TV şi Rossia 24). Rezultatele arată că posturile retransmise au propagat sistematic ideea separatismului în regiunile de sud-est ale Ucrainei, unele din ele fiind utilizate ca instrumente de propagandă pentru a inocula populației ideea falsă a agresiunii din partea Kievului împotriva locuitorilor paşnici şi nedorința autorităților ucrainene de a soluționa conflictul pe cale paşnică. Promovarea şi intensificarea unor zvonuri neconfirmare, manipularea textului şi a imaginilor, utilizarea etichetelor pentru a discredita una din părţile conflictului, trucarea imaginilor video prin includerea în reportaje a unor imagini de arhivă filmate în cu totul alt loc – la aceste şi alte procedee şi tehnici de manipulare informaţională au recurs constant posturile de televiziune din Federaţia Rusă, retransmise în Moldova.

În raportul de monitorizare, elaborat de API, sunt formulate un set de recomandări generale pentru asigurarea dreptului constituţional al cetăţeanului la informaţie care pornesc de la obligația legală și deontologică a instituțiilor mass-media de a informa corect și obiectiv opinia publică despre subiectele de interes public. Astfel, instituţiilor de media li se recomandă să țină cont în primul rând de importanța și gradul de interes public, și nu de preferințele și agenda patronilor, să nu exacerbeze faptele în intenția de a demoniza sau angeliza anumiți actori, să prezinte obiectiv toate părţile implicate în controverse, respectând principiul de informare din mai multe surse, inclusiv de alternativă, să reflecte veridic şi echidistant evenimentele fără a deforma sensul realităţii prin montaj și comentarii.
Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), în calitate de garant al interesului public și de autoritate de reglementare în domeniul audiovizualului, i se recomandă să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă constant dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor prin intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune. De asemenea, CCA ar trebuie să urmărească modul în care posturile străine retransmise în Moldova se conformează legislației audiovizuale autohtone și europene cu privire la informarea corectă, obiectivă și pluralistă, iar în cazul în care monitorizările vor constata abateri constante de la prevederile legislației, să aplice sancțiuni, inclusiv să ia în considerație obligarea radiodifuzorilor care retransmit posturile străine să acopere buletinele de știri și emisiunile de dezbateri pe teme politice ale posturilor străine cu produse locale și/sau europene.

Raportul trimestrial de monitorizare poate fi accesat pe pagina web a API: www.api.md.

Monitorizarea instituţiilor mass-media are loc în cadrul campaniei împotriva manipulării informaţionale prin intermediul mass-media „Manipularea ne prosteşte. Nu permite nimănui să gândească în locul tău!”, desfăşurată de API cu suportul Free Press Unlimited (Olanda) şi National Endowment for Democracy (SUA).
Raportul de monitorizare a fost realizat în cadrul proiectului ”Promovarea jurnalismului obiectiv și creșterea nivelului de educație în domeniul mass-media a locuitorilor din regiunile Moldovei”, finanțat de National Endowment for Democracy NED).

Telefon pentru relaţii: 022 22-09-96
(persoană de contact: Petru Macovei)
www.api.md
Ataşamente:
7931_Raport nr. 1.pdf