Nume
Parola
Vizualizări: 4327
De Ziua Profesorului și în fiecare zi, să continuăm să investim în copii și pedagogi | Liliana Palihovici
Chișinău, 5 Octombrie 2013 — De fiecare dată când discut cu educatori, profesori sau manageri școlari, de fiecare dată când vizitez grădinițe, școli, licee sau instituții de învățământ superior, mă cuprind emoții deosebite. Aceste sentimente sunt legate și de anii în care mi-am început activitatea profesională, când m-am angajat la liceu ca profesoară de istorie.

Vreau să cred – și de asta m-au asigurat interlocutorii mei din sate și orașe – că înțeleg bine bucuriile și problemele pedagogilor. De asta m-am implicat în acțiuni sociale și am promovat, inclusiv pe plan legislativ, interesele copiilor, părinților și pedagogilor. Pentru că noi adulții, împreună cu copiii, putem asigura acasă, la școală, în comunitate, un bun început pentru viața lor școlară și matură.

Investiția noastră de grijă, atenție, cărți, jucării, oportunități de dezvoltare în copii, mai ales la școală, aduce beneficii tuturor, pe plan personal și pe plan național. Iată de ce îmi reiterez apelul de a investi în continuare în copii.

În același timp, consider că la fel de importantă trebuie să fie atenția și investițiile în persoanele care înconjoară copiii și tinerii în fiecare zi, uneori mai des decât părinții: pedagogii – cei care contribuie esențial la reușita unui om în viață. Iar transformările începute în sectorul educației în țară ne vor ajuta să direcționăm mai bine această atenție și investițiile. Pentru că atunci când investim în învățământ – și Republica Moldova este una dintre țările lider la acest capitol în regiune – investițiile trebuie să ajungă, în primul rând, la oamenii din învățământ: copiii și pedagogii acestei țări.

Liliana Palihovici
Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova