Nume
Parola
Vizualizări: 4346
Dialog moldo-britanic privind consolidarea mecanismului parlamentar de monitorizare a implementării deciziilor CEDO
Marea Britanie, 1 Octombrie 2013 — Delegația Partidului Liberal Democrat din Moldova, aflată într-o vizită în Marea Britanie, la invitația Partidului Conservator, a avut o întâlnire cu Hon. Dominic Grieve, care deține funcția de Procuror General al Marii Britanii.

Discuția s-a axat pe reforma sistemului de justiție din Republica Moldova, inclusiv reforma Procuraturii Generale, iar Hon. Dominic Grieve a exprimat disponibilitatea părții britanice de a oferi țării noastre asistența necesară, în special pentru a asigura independența procuraturii.

Un alt subiect de dialog s-a bazat pe experiențele Republicii Moldova și Marii Britanii de executare a deciziilor CEDO, fiind evidențiată abordarea pe care o urmează Marea Britanie: analiza fiecărui caz de către o comisie parlamentară, care formulează modificările legislative necesare pentru evitarea pe viitor a cazurilor de încălcare a drepturilor omului.

În dialogul cu Dominic Grieve, Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a menționat că lucrează împreună cu un grup de experți la modificarea legislației naționale pentru a consolida mecanismul parlamentar de monitorizare a implementării deciziilor CEDO de către Republica Moldova.

Vicepreședinta Parlamentului a declarat că în cadrul acestui grup de lucru s-a decis elaborarea și aprobarea unui mecanism de control parlamentar periodic, similar celui din Marea Britanie, care ar spori substanțial contribuția legislativului la executarea hotărârilor CEDO. Supravegherea executării poate fi pusă în sarcina unei comisii parlamentare permanente sau a unei comisii parlamentare speciale a Parlamentului. Comisia urmează să supravegheze constant procesul de executare a hotărârilor CEDO şi să prezinte anual în plenul Parlamentului un raport cu privire la executarea acestora.

Menționăm că Comisia Parlamentară comună pentru Drepturile Omului în Marea Britanie, compusă din 12 membri şi asistată de doi experţi independenţi trăirilor omului, evaluează sistematic compatibilitatea cu CEDO a actelor adoptate de Guvern, monitorizează cu regularitate răspunsurile Guvernului în vederea executării hotărârilor CEDO, efectuează investigaţii tematice cu privire la anumite drepturi și monitorizează implementarea recomandărilor organizaţiilor internaţionale în domeniu. Comisia cere să fie notificată prompt de către Guvern despre hotărârile judecătorești relevante, în termen de patru luni de la hotărâre. În context, experţii Comisiei urmează să fie informaţi despre planul detaliat al guvernului pentru executarea hotărârii, iar în termen de şase luni de la hotărâre, Guvernul trebuie să expedieze Comisiei decizia finală pentru soluţionarea problemei. Comisia poate acumula informaţii cu privire la propunerile Guvernului şi poate audia persoane. Comisia prezintă anual un raport Parlamentului.