Nume
Parola
Vizualizări: 5301
Socialiștii sînt gata să se alăture luptei declanșate de către PCRM, în acelaşi timp comuniştii trebuie să facă unele clarificări pentru societate
23 Septembrie 2013 — Partidul Socialiștilor a luat act de apelul la luptă realizat de către PCRM și declară următoarele:

- Socialiștii consideră că această guvernare trebuie să plece cît mai repede, iar după instalarea noii guvernări să fie trași la răspundere toți cei care au prejudiciat interesele Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

- Partidul Socialiștilor a votat pentru demisia tuturor exponenților actualei guvernări – Plahotniuc, Filat, Lupu și a votat împotriva instalării guvernului Leancă și a programului de guvernare a acestuia.

- Partidul Socialiștilor a realizat peste o sută de acțiuni de protest doar în anul 2013, la care au participat peste 10.000 de oameni, PSRM este gata să mobilizeze întregul său potențial în orice moment.

- Nu este un secret că au existat neînțelegeri între PCRM și PSRM pe parcrusul ultimilor 2 ani din diverse motive. Socialiștii sînt gata să le depășească și să meargă braț la braț chiar din ziua de astăzi, în același timp PSRM consideră că partidul comuniștilor trebuie să clarifice pentru întreaga societate mai multe lucruri și să întreprindă următoarele acțiuni:


1. Să înceteze orice relaţie de colaborare, orice alianță cu partidele Coaliției de guvernare și partidul prounionist PL, în special în raioanele din Republica Moldova. PCRM, astăzi, este în coaliţie cu PLDM, PD și PL practic în 20 de raioane din țară, adică în 2/3 din totalul raioanelor. Reformele distrugătoare ale Coaliției, cum ar fi închiderea școlilor, optimizarea instituțiilor din sistemul medical, reforma administrativă prin care urmează să dispară primării etc. sînt realizate inclusiv de reprezentanții PCRM la nivel local. Astfel, chemarea comuniștilor la proteste în fața administrațiilor locale, în cazul de față, ar trebui să fie înțeles ca o chemare la proteste împotriva PCRM în majoritatea raioanelor.

2. Să se dezică public şi formal de toate deciziile prin care a fost prejudiciat bugetul național sau local, de numeroasele decizii care sunt contrare dezvoltării RM și care au fost votate de PCRM unilateral sau împreuna cu PLDM, PD și PL în ultimii trei ani. Decizii de acest fel sînt multiple, ultimile de exemplu sînt votarea comună PL-PCRM în consiliul municipal Chișinău pe 5 septembrie 2013 și însușirea practic ilegală împreună cu liberalii lui Ghimpu și Chirtoacă a aproximativ 30 hectare de teren din oraș, închiderea școlii din Florești cu 409 copii, decizie din 30 august 2013 etc. În aceste condiții este puțin credibil cu o mînă să închizi școli, să repartizezi fraudulos pămînturi, să prejudiciezi bugetul, iar cu altă mînă să o ridici asupra celor care la fel fac acest lucru.


3. În apelul său revoluționar, comuniștii, cheamă la schimbarea vectorului politicii externe în vederea integrării Moldovei în Uniunea Vamală și Uniunea Euroasiatică. În același timp în statutul PCRM care este de fapt “buletinul de identitate» a oricărei structuri, este negru pe alb scris – prioritatea în politica externă a comuniștilor este integrarea europeană. Este datoria PCRM să clarifice aceste lucruri atît pentru societate, cît și pentru eventuali parteneri de luptă contra Coaliției de guvernare care este de fapt poziția PCRM, mai ales că aceasta s-a schimbat de-a lungul anilor de cel puțin 4 ori. O dată la 2-3 ani au mers spre est, mai apoi spre vest și invers.


4. Orice luptă trebuie să fie nu doar în interesul partidului, dar în interesele cetățenilor care au votat aceste partide. În aceste condiții PSRM cheamă partidul comuniștilor să nu mai refuze, începînd cu noua sesiune parlamentară, votarea pentru includerea în ordinea de zi a ședințelor Parlamentului inițiativele care vin să soluționeze problemele oamenilor simpli, cum ar fi: majorarea pensiilor, susținerea tinerii generații, stoparea reformelor dezastruoase în educație, protecție socială etc. Problemele cu care se confruntă oamenii nu așteaptă rezultatele revoluțiilor sau noilor alegeri.


5. Dezastrul realizat de Coaliția de guvernare la nivel central este, pe alocuri, similar celui realizat de Chirtoacă și echipa sa la nivel local, în capitala Republicii Moldova. PSRM a făcut apel către comuniști să se alăture acestei lupte, în repetate rînduri, apel rămas fără raspuns. După colectarea celor peste 60.000 de semnături pentru demisia lui Chirtoacă, socialiștii mai fac un apel către PCRM pentru a susține acest obiectiv, inclusiv prin votarea în consiliul municipal a subiectului de organizare a referendumului la ședința următoare a CMC. Sperăm că cel puțin acum, comuniștii se vor implica în lupta anti-Chirtoacă.


Socialiștii sînt ferm convinși, că în vederea realizării obiectivelor propuse de luptă comună împortiva guvernării și schimbare a acesteia, aceste clarificări de ordin principial trebuie să fie realizate obligatoriu din partea Partidului Comuniștilor, în cel mai scurt timp.