Nume
Parola
Vizualizări: 4868
7 mai - Ziua Mondială a Astmului. Legislaţia care interzice fumatul în locurile publice contribuie la reducerea înternărilor din cauza astmului bronşic
Chişinău, 7 Mai 2013 — În prima zi de marţi a lunii mai în lume este marcată Ziua Mondiala a Astmului. În acest an genericul zilei este: “Tu poţi controla astmul”.

Mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm în întreaga lume, dintre care 32 milioane în Europa. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat.

Conform Centrului Naţional de Management în Sănătate, anual, creşte numărul copiilor bolnavi de astm bronşic şi în Republica Moldova – 1480 copii în 2012, comparativ cu 1381 copii în 2011 şi 1264 copii în 2010.

Portalurile http://global.tobaccofreekids.org şi http://www.ginasthma.org informează că mai puţine internări în spital a copiilor ce suferă de astm au fost înregistrate în urma aplicării legii ce interzice fumatul în locurile publice din Marea Britanie. Acest lucru este reflectat de un studiu, care a avut drept scop să evalueze dacă punerea în aplicare în iulie 2007 a legislaţiei antifumat în Marea Britanie a influienţat reducerea internărilor în spital a copiilor ce suferă de astm.

Cercetarea a identificat faptul că, imediat după ce legea antifumat a fost pusă în aplicare, rata de internare în spital a copiilor cu astm cu vârste de până la 14 ani a scăzut cu 8,9%. Internările s-au redus în fiecare an cu 3,4%, ceea ce este egal cu circa 6800 mai puţine spitalizări în primii trei ani de la punerea în aplicare a legislaţiei.

Constatările studiului se bazează pe o analiză a datelor începând din aprilie 2002 până în noiembrie 2010 pe un eşantion ce a cuprins toţi copiii cu vârsta de 14 ani şi mai puţin, care au fost internaţi de urgenţă cu diagnosticul de astm.

Studiul a mai demonstrat că reducerea numărului de spitalizări din cauza astmului a fost similară în rândul copiilor de diferite vârste, gen, grupuri sociale, precum şi printre cei care locuiesc în zonele urbane şi rurale.
Rezultatele acestui studiu le confirmă pe cele ale unor cercetări anterioare, care sugerează că beneficiile, de altfel bine-documentate, pentru sănătatea populaţiei a legislaţiei antifumat, se extind şi asupra reducerii spitalizărilor în rândul copiilor ce suferă de astm.

Aceste rezultate sunt cu atât mai importante în situaţia în care astmul reprezintă astăzi o problemă de sănătate publică, ce afectează oamenii de toate vârstele din întreaga lume şi cu o prevalenţă în creştere mai ales la copii şi adolescenţi, iar fumul de ţigară se numără printe cei mai frecvenţi declanşatori ai crizelor de astm.