Nume
Parola
Vizualizări: 4373
Agenda acţiunilor şi evenimentelor programate în cadrul Campaniei de prevenire şi luptă cu tuberculoza (18 – 24 martie 2013)
21 Martie 2013 — 18-24 martie – În toate gările auto şi de tren din Republica Moldova, prin difuzoarele în care este anunţată sosirea şi plecarea transportului interurban, călătorii vor fi informaţi prin intermediul unor spoturi audio despre tuberculoză, simptomele acesteia, cum poate fi prevenită maladia şi cum se tratează. Aceleaşi spoturi vor fi difuzate şi în transportul public din capitală.

18-24 martie – voluntari de la Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie vor distribui în vagoanele trenurilor care vin şi pleacă pe ruta Chişinău-Moscova, dar şi în alte direcţii, pliante informative despre pericolul tuberculozei şi metodele de combatere a acesteia. Acţiunea se va desfăşura în Gara de trenuri din Chişinău datorită faptului că 15 la sută din numărul moldovenilor care se îmbolnăvesc de tuberculoză muncesc în străinătate. Astfel, în 2012 s-a înregistrat chiar o uşoară creştere a bolnavilor de tuberculoză printre gastarbeiteri – 647 cazuri în comparaţie cu 623 în 2011. În acelaşi timp, anume această categorie reprezintă un pericol sporit, pentru că este cel mai greu de verificat.

Orar:
- marţi, 19 martie, 10.55 – trei voluntari vor împărţi pliante celor care pleacă cu trenul Chişinău-Moscova
- marţi, 19 martie, 16.25 – doi voluntari vor împărţi pliante celor care sosesc cu trenurile Moscova-Chişinău şi Sankt-Petersburg - Chişinău
- miercuri, 20 martie, 12.43 – cinci voluntari, la sosirea trenului Moscova-Chişinău
- vineri, 22 martie, 12,43 – trei voluntari, la sosirea trenului Moscova-Chişinău

20 martie, 10.00 – 15.00 (str. Calea Ieşilor 16, cantina socială) – doctorii de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” vor realiza un examen medical pentru profilaxia tuberculozei printre oamenii străzii. Medicii intenţionează să examineze aproximativ 100 de persoane. În caz de necesitate, acestea vor fi invitate să facă radiografia plămânilor.

22 martie, 12.00 în incinta Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc", sala de conferinţe, va avea loc – Conferinţă Ştiinţifico-practică consacrată Zilei mondiale de combatere a tuberculozei.

24 martie, 10.00-15.00 (scuarul magazinului UNIC) – o echipă de medici de la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” va realiza un examen medical pentru profilaxia tuberculozei printre toţi doritorii. Medicii vor oferi consultaţii trecătorilor, iar cei care vor fi identificaţi cu simptome vădite caracteristice tuberculozei vor fi invitaţi să facă un examen radiologic la plămâni. În paralel, între orele 12.00 şi 14.00, un grup de voluntari vor distribui în preajmă Gării auto şi a Pieţei Centrale pliante informative despre pericolul tuberculozei şi metodele de combatere a acesteia.

Organizatori: Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, Centrul de Dezvoltare în Sănătate “AFI”, Centrul Naţional de Sănătate Publică.