Nume
Parola
Vizualizări: 4256
ASTĂZI LA CHIȘINĂU A AVUT LOC INAUGURAREA UNUI CENTRU SOCIAL REGIONAL
Chisinau, 27 Februarie 2013 — La 27 februarie, la Chişinău, a avut loc inaugurarea Centrului Social Regional pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Centrul va deservi populaţia din municipiu şi regiunea centru a ţării (14 raioane). Este cel de-al patrulea centru social regional, deschis în Republica Moldova cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi aderenţa la tratamentul antiretroviral (ARV) al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, precum şi de a oferi oportunităţi mai bune pentru incluziunea socială a acestor persoane şi membrilor familiei lor. Primele trei centre de acest fel au fost deschise în anul 2012 la Bălţi (pentru regiunea de nord), Comrat (pentru regiunea de sud) şi Tiraspol (pentru regiunea transnistreană).

Conform statutului de funcţionare, Centrul din Chişinău va presta o gamă largă de servicii sociale şi de suport, printre care: asistenţă psihosocială şi de aderare la tratamentul ARV, consiliere psihosocială şi medicală, referire pentru obţinerea unei profesii sau a unui loc de muncă, cursuri de instruire, activităţi inclusiv de la egal la egal.

Pentru realizarea activităţilor, edificiul Centrului Social Regional a fost reparat, mobilat şi dotat cu aparate electrocasnice, echipament logistic şi informaţional; a fost amenajată o sală de instruiri şi şedinţe şi o cameră (ludotecă) pentru copii. În posesia Centrului există, de asemenea, o unitate de transport pentru organizarea mai eficientă a muncii.

La festivitatea de inaugurare a Centrului Social Regional din municipiul Chişinău au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Ministerului Sănătăţii; Direcţiei Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Chişinău; Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate; Fundaţiei Soros-Moldova; Ligii Persoanelor care trăiesc cu HIV; AO „Credinţa”; AO „Viaţa nouă”; ONG „Iniţiativa Pozitivă”, alţi parteneri de nivel naţional şi local.

Instituţia Publică Centrul Social Regional Chişinău (str. Melestiu 20/M) a fost deschis printr-un parteneriat dintre Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, autorităţile publice locale (Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Chişinău) şi Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul programului „Reducerea impactului infecţiei cu HIV în Republica Moldova”, finanţat de Fondul Global de combatere a SIDA, Malariei şi Tuberculozei.

Pentru mai multe informaţii, sunaţi: 022 22 63 43, oficiul Centrului PAS.