Nume
Parola
Vizualizări: 4912
Bolnavii au dreptul de a fi protejaţi de expunerea la factorii de risc pentru sănătate
Chişinău, 11 Februarie 2013 — Ziua Mondială a Bolnavului, consemnată anual la 11 februarie, are scopul de a readuce în atenţia opiniei publice grija pentru persoanele aflate în suferinţă, precum şi grija pentru sănătate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), sănătatea este starea de completă bunastare fizică, mentală şi socială, care nu se reduce doar la absenţa bolii sau a infirmitaţii. Sănătatea publică implică angajarea întregii societăţi în prevenirea bolilor, îmbunătăţirea şi prelungiriea vieţii, menţinerea şi promovărea sănătăţii.

La nivel internaţional, organizaţiile care promovează politicile în domeniul sănătăţii, sunt preocupate în mod insistent de lupta împotriva bolilor, organizarea serviciilor medicale în scopul diagnosticării precoce al bolilor, utilizarea tehnologiilor performante pentru tratarea bolilor, crearea condițiilor pentru oferirea serviciilor de calitate și în volum deplin populației, precum şi punerea în aplicare a acelor măsuri sociale specifice, care să asigure fiecărui membru al colectivităţii dreptul său înnăscut la sănătate. În context, şi dreptul fiecărui bolnav de a fi informat despre factorii de risc pentru sănătatea sa.

Lipsa informării, inclusiv a măsurilor de protecţie a unei persoane bolnave poate avea complicaţii grave pentru sănătatea acesteia. Astfel, un bolnav cronic de cardiopatie ischemică (maladie a inimii, cea mai frecventă şi cea mai importantă cauză de deces pe plan mondial, inclusiv în Republica Moldova), fiind expus la fumul de tutun, poate face un atac de cord sau cerebral, care poate fi fatal pentru el (în cel mai bun caz, poate rămâne paralizat sau cu consecinţele unui infarct miocardic).

Dovezi de îmbunătîţire a sănătăţii publice, ca urmare a implementării legislaţiei privind interzicerea totală (100%) a fumatului în spaţii închise, pot fi aduse din diferite ţări ale lumii. Iată câteva exemple elocvente:
- Internările în spital din cauza atacului de cord (infarct miocardic acut) s-au redus cu 22% în doi ani după implementarea de către Uruguay a legislaţiei sale privind interzicerea fumatului în spaţii închise.*
- Pe parcursul unui an după adoptarea în anul 2007 de către statul Arizona din SUA a legii privind interzicerea fumatului în locurile publice, numărul internărilor din cauza infarctului miocardic acut s-au micşorat cu 13%, din cauza anginei pectorale (stenocardiei) cu 33%, iar din cauza ictusului cerebral cu 14%.**
- Conform studiului care a analizat numărul internărilor din cauza astmului bronşic pe parcursul a 6 ani înainte şi 3 ani după adoptarea în anul 2006 a legii privind interzicerea fumatului în spaţiile publice, numărul internărilor copiilor cu vârsta de până la 15 ani s-au micşorat cu 15%.***
- Adoptarea de către statul New-York din SUA a legii despre protecţia de fumatul pasiv a condus la micşorarea în anul 2004 a internărilor în spital din cauza atacului de cord (infarct miocardic acut) cu 3813 cazuri, ceea ce a a adus economisiri de buget în valoare de 56 mln. dolari pentru sănătate.****

În Moldova, în anul 2010, s-au înregistrat 2107 cazuri de infarct miocardic acut, iar 1558 persoane au decedat de infarct miocardic acut.*****

Renunţarea la fumat, interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, promovarea politicilor libere de tutun are doar efecte benefice pentru sănătatea publică şi necesită a fi susţinute în Republica Moldova.


Bibliografie:
*Sebrié EM, Sandoya E, Hyland A, Bianco E, Glantz SA, Cummings KM. Hospital admissions for acute myocardial infarction before and after implementation of a comprehensive smoke-free policy in Uruguay. Tobacco Control. 2012.
** Herman PM, Walsh ME. Hospital Admissions for Acute Myocardial Infarction, Angina, Stroke, and Asthma After Implementation of Arizona’s Comprehensive Statewide Smoking Ban. Am J Public Health 2010.
***Mackay D, Haw S, Ayres JG, Fischbacher C, Pell JP. Smoke-free legislation and hospitalizations for childhood asthma. N Engl J Med 2010;363(12):1139-45.
**** Juster HR, Loomis BR, Hinman TM, Farrelly MC, Hyland A, Bauer UE, et al. Declines in hospital admissions for acute myocardial infarction in New York state after implementation of a comprehensive smoking ban. Am J Public Health 2007;97(11):2035-9.
*****Anuarul statistic al sistemului de sanatate din moldova anul 2010.



Autor: Centrul PAS